Wolfsmelkpijlstaart Saxifraga

Natuurjournaal 16 september 2021

Nature Today
16-SEP-2021 - Indrukwekkende rupsen en lepelaar begint aan reis.

Hij is zeldzaam, maar heel indrukwekkend om te zien: de rups van de wolfsmelkpijlstaart. Deze rups kan wel acht centimeter lang worden en heeft opvallende spikkels over zijn hele lijf. De rupsen van de wolfsmelkpijlstaart waren al vanaf juli te zien, maar ook in september worden ze nog waargenomen. Met name in de rivierduinen van de Rijn en de Maas en het duingebied langs de kust kun je de rupsen vinden. De rupsen eten van verschillende soorten wolfsmelk. In Canada is de soort daarom zelfs geïntroduceerd om invasief wolfsmelk onder controle te houden. De soort is daar dus niet alleen mooi, maar ook nuttig!

Lepelaars

In augustus en september verzamelen zich grote groepen lepelaars in het Delta- en Waddengebied. Ze maken zich klaar om de overtocht naar Afrika te maken. De meeste Nederlandse lepelaars overwinteren in Banc d’Arguin in Mauritanië, een belangrijk overwinteringsgebied voor trekvogels. In september kun je nog wel lepelaars zien, maar als je oplet, zal je opvallen dat je ze steeds minder vaak tegenkomt. In oktober zijn de aantallen nog lager en vanaf november wordt de kans wel erg klein. Wil je op de hoogte blijven van de terugkomst van de lepelaar? Markeer de soort dan als favoriet in de Nature Today-app.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga