Merel houdt van klimop

De mooiste vogelvriendelijke klimplanten

Vogelbescherming Nederland
27-OKT-2021 - Een vogelvriendelijke, biodiverse tuin heeft voldoende schuilplekjes en biedt een uitgebreid voedselpalet. Insecten, bessen en zaden zijn daarbij onmisbaar. Met de juiste planten kom je al een heel eind. Zo vlak voor de winter is het een mooi moment om nog aan de slag te gaan. En wanneer je weinig ruimte hebt in de tuin, kun je nog altijd de hoogte in!

Klimplanten zijn overal goed voor. Het belangrijkste: u wordt er vast en zeker blij van, want ze bedekken een koude, kale muur of schutting, ze bloeien vrolijk, ruiken zoet en de bessentrossen geven troost aan uw herfsttuin of gevel. Ze gaan de hoogte in, dus hebben weinig plek nodig. Eén stoepsteen eruit is voldoende voor groen tot aan het dak.

Ook lokken klimplanten vlinders, andere insecten en vogels uit de buurt naar u toe. Ze bieden namelijk álles wat vogels willen. Voedsel (bessen of insecten) en rust- of nestplekken op veilige hoogte in de bos dichte stengels en bladeren. Snoei dus alleen voor of na het broedseizoen! Plant nu één of meer van deze zes eersteklas klimmers, nog voor het begint te vriezen.

1. Hop

Plant een hop voor de winterkoning! Deze inheemse slingerplant is vooral bekend als ingrediënt voor bier. Maar met zijn dichte bladerdek en artistieke, groene hopbellen is het een uitstekende plek voor het koepelnestje van die kleine bruine druktemaker. De hop bloeit in de nazomer, van augustus tot oktober, en verdraagt zon én schaduw.

De hop met de kenmerkende groene bellen

2. Klimop

Zwartkop in klimopDe klimop heeft de fantastische eigenschap te bloeien met geelgroene bloemen als veel andere bloemen ermee stoppen (september-december). Als u dus in de buurt zit in het herfstzonnetje, hoort u gelukzalig gegons van de bijen en vlinders die toch nog wat lekkers vonden. De klimop groeit altijd en overal. Hij draagt zijn volle, zwarte bessen vroeg in het voorjaar en dan zijn de merel, spreeuw en houtduif niet weg te slaan. De sporadische zwartkop ook niet.

3. Winterjasmijn

De winterjasmijn bloeit hartje winter met geurende, gele bloemen. Ze ontluiken wonderlijk aan de bladloze twijgen. Hij vraagt niet veel en gedijt allicht, ook langs een muur op het noorden. Op zachte winterdagen in februari bezoeken de eerste insecten alweer de nog bloeiende bloemen. En als begin lente de mezen overschakelen van hun winterkostje (zaden) naar insecten, dan zoeken ze ook prompt in de winterjasmijn.

4. Klimhortensia

De klimhortensia bloeit in juni en juli en kan goed tegen schaduw. De grote, witte, samengestelde bloemen, die soms wel twintig centimeter in doorsnee worden, springen tussen het frisgroene blad uit. Knip de uitgebloeide bloemen niet af, want ze blijven gedroogd ook prachtig in de herfst en winter. Tussen de bladeren huizen spinnetjes en insecten en daar weten alle tuinvogels wel raad mee.

De kolibrievlinder is dol op nectar uit de (wilde) kamperfoelie

5. Wilde kamperfoelie

Van juni tot september is vooral ’s avonds de lucht vol en zwaar van de zoete geur van de meerkleurige kamperfoeliebloemen. Op zwoele zomeravonden ziet u nachtvlinders, die de nectar met hun tong eruit zuigen. Wij moeten de felrode bessen zeker niet eten, maar vogels hebben gelukkig geen last van het gif. De heggenmus en roodborst schuilen er graag.

6. Klimroos

Grote trossen klimrozen zijn de trots van uw zomertuin met hun open hartjes vol stuifmeel, vanaf juni tot aan de eerste nachtvorst. In het najaar zijn de bottels een magneet voor groenlingen en putters, die de zaden eruit frutselen. Handig: vogels pikken ook de rupsen en luizen uit de plant, zodat die niet de overhand krijgen. De koperwieken en andere lijsters werken de hele rozenbottel met plezier naar binnen en wat overblijft op de plant is een kerstkaart waardig.

Mocht u nu overigens kramsvogels, koperwieken of andere lijsters in de tuin zien op de bessen, is het meteen leuk om dit door te geven. Tot en met 12 november loopt namelijk nog de Lijsters- en bessentelling 2021, een initiatief van SOVON. Door in het najaar bij te houden welke lijsters gebruik maken van de bessen in je tuin, krijgen we een beter beeld van het voedsel dat beschikbaar is voor doortrekkende en overwinterende vogels.

Lijsters zijn gek op bessen

Mijn vogeltuin

Als u wilt weten hoe u een vogelparadijs van uw tuin maakt en welke (klim)planten u nog meer kunt plaatsen, ga dan naar mijnvogeltuin.nl. Op basis van uw postcode kunt u daar nóg gerichter aan de slag met u uw tuin, voor vogels in uw buurt. En met vogelvriendelijke beplanting doet u uiteindelijk niet alleen de vogels, maar ook uzelf een plezier.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Pixabay (leadfoto: merelvrouwtje met een besje van de klimop); Marc Scheurkogel