Sabine Engel and Jessica Johnson presenting at the mangrove restoration workshop

Bonaire organiseert internationale workshop over herstel van mangroves

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Mangrove Maniacs
3-NOV-2021 - Tussen 25 en 28 oktober organiseerde Bonaires Mangrove Maniacs hun eerste Mangrove Restoration Workshop voor de Nederlandse Cariben. Het doel was om een platform te bieden aan onderzoekers, natuurbeschermers, parkautoriteiten en iedereen die gepassioneerd is over natuurherstel, om ideeën en kennis over mangrovehersteltechnieken te delen.

Internationale samenwerking

Vertegenwoordigers van over de hele wereld, waaronder Aruba, Bonaire, Curaçao, de Bahama's, Jamaica, St. Lucia, Martinique, Nederland, Mexico, Belize, Costa Rica en de Verenigde Staten, deelden hun ideeën over het herstel van mangroves. Tijdens dit vierdaagse evenement gingen de deelnemers de dialoog aan met elkaar en wisselden ze ideeën en tips uit over manieren om zo goed mogelijk natuurbehoud uit te voeren. Daarnaast hebben ze de afgelopen twee dagen hands-on ervaring opgedaan in mangroveherstel, het bouwen en onderhouden van mangrovekwekerijen en het planten van bomen, zowel langs de kust als in aangetaste gebieden.

Financiering en ondersteuning werden verstrekt door het Regional Activity Centre for the Specially Protected Areas and Wildlife (CAR SPAW), Mangrove Maniacs, STINAPA Bonaire en de Dutch Caribbean Nature Alliance. Tijdens de workshop werden presentaties gegeven door deskundige universitaire partners, vertegenwoordigers van NGO's en enthousiaste burgers. In totaal konden ruim twintig mensen de workshop persoonlijk bijwonen en ruim veertig deelnemers logden in om de workshop virtueel bij te wonen.

Kansen voor de toekomst

Deelnemers in een mangrovekanaal

Naast het creëren van nieuwe netwerken en samenwerkingsmogelijkheden, bood deze workshop de kans om zelf mee te werken aan mangroveherstel. Mangroves krijgen steeds meer erkenning, niet alleen omdat ze specifieke habitats en kustbescherming bieden, maar ook als een belangrijk hulpmiddel om weerbaarheid tegen klimaatverandering op te bouwen. Deze workshop gaf aan hoe belangrijk het is om gebieden te beschermen die als koolstofopslag dienen. Ook werd er stilgestaan bij de mogelijkheden om zogenaamde blauwe koolstof te benutten.

DCNA's directeur, Tadzio Bervoets, maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken hoe belangrijk het ondersteunen en uitbreiden van onderzoeks- en onderwijsmogelijkheden voor studenten in het Caribisch gebied is. Caribische eilanden zijn uniek omdat ze een ​​grote verscheidenheid aan natuurlijke habitats hebben, perfect voor het uitvoeren van onderzoek en om te werken aan zowel habitatherstel als instandhoudingstechnieken. Het stimuleren van honger naar kennis en onderwijsgroei binnen de lokale Caribische bevolking zal de oplossing zijn om het Caribisch gebied naar de voorgrond van milieuonderzoek te brengen. Mogelijkheden voor het delen van kennis, zoals deze, bieden unieke kansen om een ​​breed scala aan mensen samen te brengen om samen zoveel mogelijk over mangrovebossen te leren. Naarmate de klimaatverandering en de door mensen veroorzaakte druk blijven toenemen, zullen interventies op alle niveaus nodig zijn.

 

Leden van Bonaires STINAPA en Aruba’s FPNA werken samen om bomen te planten

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de workshop naar de webpagina van Mangrove Maniacs. Hier vindt u links naar de meeste presentaties en contactgegevens van de presenterende deelnemers. Neem voor meer informatie over hoe u mee kunt doen contact op met uw plaatselijke parkautoriteit of word lid van de Mangrove Maniacs-mailinglijst via deze link.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Mangrove Maniacs; Jessica Johnson