Blauwe reiger

Natuurjournaal 28 december 2021

Nature Today
28-DEC-2021 - Blauwe reiger op jacht en grijze zeehond in de rui.

In uitgestrekte weidegebieden, met kale bomen langs stille slootjes, kan je hem plotseling zien staan: de blauwe reiger. Het is bijna niet voor te stellen dat het vroeger een schuwe vogel was die zich graag verstopte. Tegenwoordig kun je hem overal aantreffen. Roerloos staart hij naar beneden, wachtend op dat ene kleine diertje dat voorbijzwemt. De vorst van de afgelopen tijd was niet fijn voor reigers, want die zijn afhankelijk van open water om in te kunnen jagen. Elk individu beslist op een andere manier hoe hij met vorst omgaat. Sommige zoeken wakken op, die worden opengehouden door rondzwemmende eenden. Andere wachten in een weiland tot de dooi intreedt, en weer andere vliegen weg naar warmere landen.

Op het Wad grijpen grijze zeehonden de komende tijd elke kans om even in de zon te gaan liggen. Van december tot maart vindt namelijk de rui plaats. Om goed te verharen is veel vitamine D nodig. Ook is het belangrijk dat de vacht goed droog is bij het verharen. Zonlicht helpt daarbij, dus zoeken de grijze zeehonden graag de zon op; voor zover dat mogelijk is in de wintermaanden. Als je geluk hebt, kun je de zeehonden langs de kust of op een zandplaat zien zonnen.

Grijze zeehond

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Harry van Oosterhout, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga