Decticus verrucivorus. Wrattenbijter

Europees sprinkhanencongres in Leiden

EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center
30-MRT-2022 - Op 1 en 2 april komen sprinkhaandeskundigen uit heel Europa bij elkaar bij Naturalis voor het derde Europese sprinkhanencongres. Nederland loopt voorop als het gaat om de studie en bescherming van deze bijzondere insectengroep.

Sprinkhanen behoren met dagvlinders, bijen en libellen tot de populairdere insectengroepen. Het zijn grote insecten, die zich goed laten zien in het veld en net als vogels aan hun geluid te herkennen zijn. Veel soorten zijn ook genoemd naar het geluid dat ze maken, denk aan ratelaar, zoemertje en locomotiefje.

In Nederland is de populariteit van sprinkhanen in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Er zijn determinatiesleutels, veldgidsen en zoekkaarten beschikbaar. Met name Waarneming.nl en ObsIdentify hebben een belangrijke rol gespeeld bij de toegenomen populariteit. Omdat er tegenwoordig zoveel gegevens worden verzameld kan het CBS zelfs jaarlijkse trends bepalen op basis van de losse waarnemingen. Bedreigde sprinkhanen, zoals de wrattenbijter, zadelsprinkhaan en het bosdoorntje worden inmiddels actief beschermd.

De bedreigde zadelsprinkhaan krijgt speciale bescherming op de Veluwe

In heel Europa is de populariteit van sprinkhanen toegenomen. Voor veel landen zijn er atlassen en goede veldgidsen. Binnenkort worden sprinkhanen ook toegevoegd aan de populaire vogelgeluidenwebsite Xeno-Canto, wat een enorme boost zal geven aan de kennis van de geluiden. Door de publicatie van de Europese Rode Lijst in 2016 kwamen er diverse initiatieven van de grond om de bedreigde sprinkhanen te beschermen, zoals de Crau-steensprinkhaan (Prionotropis rhodanica) in Zuid-Frankrijk en de Adriatische wijdvleugelsabelsprinkhaan (Zeuneriana marmorata) in Italië en Slovenië.

Het laatste Europese sprinkhanencongres vond plaats in 2018 in Slowakije

Congres

Al deze onderwerpen, en nog veel meer, zullen aan bod komen op het derde European Congress on Orthoptera Conservation op 1 en 2 april. In totaal hebben 138 deelnemers uit 30 landen zich ingeschreven. Hiervan zullen er 62 live in Leiden aanwezig zijn. De inschrijving is inmiddels gesloten, maar de meeting is gratis online te volgen via het YouTube-kanaal van EIS Kenniscentrum Insecten. De lezingen zullen hier ook terug te kijken zijn.

Speciaal voor het congres is een boekje samengesteld met de stand van de kennis van het sprinkhanenonderzoek in de diverse Europese landen. Het is ook als pdf te downloaden.

Meer informatie

Tekst: Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten en Luc Willemse, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga (leadfoto: wrattenbijter); Roy Kleukers; EIS Kenniscentrum Insecten; Anton Kristin