Silene dioica. Dagkoekoeksbloem

Natuurjournaal 18 mei 2022

Nature Today
18-MEI-2022 - Dagkoekoeksbloem bloeit en vlinders kijken in de duinen.

In grasland, langs slootkanten en in loofbossen steken sierlijke roze bloemen uit tussen de andere planten. Deze zijn van de dagkoekoeksbloem, die bloeit als de lente in volle gang is. Deze plant komt in heel Nederland voor en is makkelijk te vinden omdat ze vrij hoog wordt. De bloemen staan overdag open, daaraan dankt dagkoekoeksbloem haar naam. Er zijn ook nog een avondkoekoeksbloem en een nachtkoekoeksbloem. De bloemen van deze planten gaan, zoals de namen al zeggen, 's avonds en 's nachts pas open. Op koekoeksbloemen komen verschillende soorten nachtvlinders af, en er is zelfs een piepkleine wants afhankelijk van koekoeksbloemen: de koekoeksbloembochelwants. Een lange naam voor zo'n klein diertje!

Kleine parelmoervlinder

Dagvlinders vliegen regelmatig in tuinen, maar buiten de tuin komen vaak andere soorten voor. Het mooie weer van de afgelopen tijd nodigt uit om lekker de natuur in te trekken en te kijken welke vlinders er vliegen. De duinen van Oostvoorne staan bijvoorbeeld bekend om de vele vlindersoorten die hier te zien zijn. Hier wisselen bos, bloemrijke duinvalleien en duinstruweel elkaar af. Perfect landschap voor vlinders! In de lokatiegebonden soortenlijst van de Nature Today-app is te zien dat hier bijvoorbeeld het bruin blauwtje en de kleine parelmoervlinder vliegen. Dit zijn minder algemene soorten, die in Oostvoorne bovenaan de soortenlijst staan. Dat betekent dat veel mensen de soort hebben doorgegeven aan de NDFF. Op basis van deze waarnemingen, en ons voorspelmodel, toont de app zo per locatie welke soorten je er nu kunt verwachten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jelle van Dijk, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga