Gewone dwergvleermuis

Natuurjournaal 20 augustus 2022

Nature Today
20-AUG-2022 - Vlasbekje bloeit en vleermuizen spotten.

In de schemering van zomeravonden zie je ze vaak plotseling vliegen: vleermuizen. In de stad is dat meestal de gewone dwergvleermuis, die met een fladderende vlucht op insecten jaagt. Als je ze wat langer in de gaten houdt, zie je dat ze een vast rondje vliegen. Er zijn nog veel meer vleermuizen in Nederland: achttien soorten in totaal. Volgend weekend is het de Nacht van de Vleermuis en zijn er in het hele land excursies. Met een batdetector kun je de ultrasone geluiden horen die vleermuizen maken, en de verschillende soorten herkennen. Kijk alvast op Nachtvandevleermuis.nl of er ook een excursie bij jou in de buurt is!

Vlasbekje

Het vlasbekje is meestal een onopvallend plantje. De lichtgroene stengels met kleine blaadjes blijven soms vrij laag of liggen zelfs op de grond, maar tussen begroeiing kan de plant een stuk hoger worden. Vlasbekjes bloeien met opvallende geel-met-oranje bloemen. Net als leeuwenbekjes hebben ze lipbloemen, die door bezoekende hommels open worden geduwd om bij de nectar te komen. Vlasbekje kan de hele zomer bloeien, en zelfs tot in oktober. In de landelijke soortenlijst van de Nature Today-app is ze deze week flink gestegen, wat betekent dat er de afgelopen twee weken veel bloeiende vlasbekjes zijn gezien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Barracuda1983, Wikimedia Commons; Ed Stikvoort, Saxifraga