Rosse vleermuis

Natuurjournaal 26 augustus 2022

Nature Today
26-AUG-2022 - Nacht van de Vleermuis en nachtelijke vlekstipspanner.

Vanavond begint de Nacht van de Vleermuis: drie avonden met vleermuisexcursies in het hele land. Kijk op de kaart of in de lijst per provincie welke activiteiten er allemaal zijn. In de stad heb je vast wel eens een gewone dwergvleermuis gezien – ook al wist je niet dat hij zo heette. Met experts op stap is er veel meer te ontdekken. Bijvoorbeeld de rosse vleermuis – een van de grootste vleermuizen van Europa.

Vlekstipspanner

Klein maar fijn, deze net geen twee centimeter grote nachtvlinder met vlekken en stippen. Nachtvlinders zijn vaak onbeduidende diertjes: klein, met goede schutkleuren en ’s nachts actief. Om er eentje te vinden moet je net het geluk hebben – zoals op de foto – dat er eentje besluit op een witte muur het voorbijgaan van de dag af te wachten. Niet heel slim natuurlijk, maar onder het motto ‘Ze zien me niet, ze zien me niet!’ kan je misschien een roofdier toch nog misleiden. De vlekstipspanner is een algemeen voorkomende vlinder, veelal te vinden in de buurt van distels en pijpenstrootje. De rups, bleekbruin met twee zwarte lengtestrepen, moet het vooral hebben van andere planten zoals fluitenkruid en glad walstro.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl; Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jaap Schelvis, Saxifraga; Mike Hirschler