Fringilla coelebs. Vink female

Natuurjournaal 25 december 2022

Nature Today
25-DEC-2022 - Luister naar de vink en zoek naar rendiermos.

Vink! Vink! Met een beetje fantasie kun je de vink zijn eigen naam horen roepen. Het mannetje is altijd mooi gekleed: rode borst en buik, grijze kop en opvallende witte vleugelstrepen. Aan die witte strepen herken je ook het vrouwtje, dat verder onopvallend bruin is en je misschien wel voor een huismus aanziet. Hoe meer oude bomen, hoe meer vinken in de buurt. In het oosten van het land hoef je niet lang te wachten om ze tegen te komen. Woon je in het westen of noorden, dan moet je misschien een bosje of park opzoeken. Winters zonder sneeuw en een overvloed aan beukennootjes – zoals dit jaar – zijn ideaal voor de vink.

Rendiermos - in dit geval de soort gebogen rendiermos - vormt lichtgrijze kluwens

Rendieren zijn echt dieren van het hoge noorden, maar je kunt in Nederland wel verschillende soorten rendiermos vinden. Het zijn geen mossen, maar korstmossen. De grijze ‘takken’ lijken wel een gewei. Rendiermos is naar het rendier vernoemd omdat echt rendiermos – dat in Nederland is uitgestorven – in de winter het belangrijkste voedsel voor ze is. Bij ons vind je de kronkelige korstmossen niet op de toendra, maar in de duinen en op heidevelden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Willem van Kruisbergen, Saxifraga