Grote glansslak  wiki ccby4

Natuurjournaal 7 januari 2023

Nature Today
7-JAN-2023 - Glimmende slakjes in de tuin en waar is de meervleermuis?

Veel huisjesslakken gaan in winterslaap, maar met het zachte en natte weer zijn er ook alweer slakken te zien. Kleine slakjes worden soms gezien als jonge slakken, maar de grote glansslak is geen baby. Toegegeven, een grootte van een dikke centimeter is niet bepaald indrukwekkend, maar het maakt hem wel de grootste van de soorten glansslakken. Kijk je goed, dan zie je dat het huisje plat is, glimmend doorschijnend lichtbruin. Laat je het slakje niet schrikken, dan kan je zijn kleur bewonderen: blauw. Ze komen vooral voor op plekken die door mensen onder handen worden genomen: tuinen, parken, kassen en volkstuinen. Voor tuiniers is het de ideale bondgenoot: grote glansslakken zijn carnivoor en eten andere slakken, waaronder echte babyslakken van het soort dat je planten oppeuzelt.  

Meervleermuis in winterslaap

Heb je wel eens een meervleermuis gezien? Maak er een goed voornemen van voor 2023, want dit jaar is het Jaar van de Meervleermuis. Het is een van de grotere vleermuizen en de snelste: als ze er zin in hebben vliegen ze wel 35 kilometer per uur. Jagen doen ze boven water, waar ze met hun grote voeten insecten van het oppervlak grijpen. Maar nu niet natuurlijk, ze zijn in winterslaap. In bunkers in de Hollandse duinen en in mergelgroeves in Limburg. Meervleermuizen vliegen gerust een paar honderd kilometer naar zo’n winterverblijf. Toch zijn daar ’s winters lang niet al onze ‘zomervleermuizen’ te vinden. Waar de rest overwintert, is een raadsel.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Michal Maňas, Wikimedia Commons; Gilles San Martin, Wikimedia Commons