grote groene sabelsprinkhaan - primair

De week van de grote groene sabelsprinkhaan

EIS Kenniscentrum Insecten, SoortenNL
25-SEP-2023 - Als de temperatuur in de avond hoog genoeg is, kun je het deze weken nog horen: de zwanenzang van de grote groene sabelsprinkhaan. Veel sprinkhanen zijn nog tot relatief laat in het jaar actief en daarom is het tijd om in de wereld van de zingende sprinkhanen te duiken. Deze week één van de opvallendste en meest algemene insecten van Nederland: de grote groene sabelsprinkhaan.

De Nederlandse sprinkhanen zijn grofweg in twee groepen te verdelen: de kortsprieten en de langsprieten. De veldsprinkhanen hebben korte sprieten en maken hun typische geluid door met hun achterpoten over de voorvleugels te wrijven. Bij de sabelsprinkhanen en krekels komen de poten er niet aan te pas. Deze langsprieten gebruiken alleen de vleugels. Elke soort maakt zo zijn eigen typische geluid. De veenmol hoor je in het voorjaar. Het geluid lijkt wel wat op dat van de rugstreeppad en bijvoorbeeld de snor. Zie dit artikel en filmpje om ze te vergelijken. De meeste sprinkhanen zijn in de zomer te horen, soms tot diep in de herfst. Dat geldt zeker voor de grote groene sabelsprinkhaan.

De grote groene sabelsprinkhaan

Het mannetje van de grote groene sabelsprinkhaan zingt om een vrouwtje te lokken. Als de temperatuur aan het eind van de herfst te laag wordt sterven ze. Het vrouwtje heeft de eitjes dan met haar lange legboor in de bodem gelegd. De eieren overwinteren tweemaal en komen dan in de lente uit. De jonge nimfjes vervellen een paar keer en eind juni zijn de eerste grote groene sabelsprinkhanen volwassen en beginnen ze weer met zingen.

De langsprieten verschillen van de kortsprieten ook in de plaats van het oor. Bij veldsprinkhanen zit de gehooropening aan de zijkant van het borststuk. Bij de sabelsprinkhanen zit deze echter op een nogal onverwachte plek: ín de scheen van de voorpoot!

Op deze foto van de Kretensische Poecilimon cretensis kun je de gehooropening mooi zien aan de bovenkant van de schenen. Bij onze grote groene sabelsprinkhaan zitten ze op dezelfde plek

De grote groene sabelsprinkhaan is met z’n imposante uiterlijk en lange vleugels een van de grootste en opvallendste insecten van Nederland. Toch worden ze niet zo vaak gezien, vooral om ze meestal verscholen zitten in dichte vegetatie. Je kunt ze het beste waarnemen door te luisteren. Hun geluid kun je zelfs vanuit een rijdende trein of auto nog horen. Heb je een grote groene sabelsprinkhaan gezien of gehoord? Voer hem dan in op Waarneming.nl.

Meer informatie

  • De grote groene sabelsprinkhaan was als eerste aan de beurt in de serie Insect van de Week op de socials van EIS. Kijk hier de video na:

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst: Daan Drukker, EIS Kenniscentrum insecten & SoortenNL
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: grote groene sabelsprinkhaan); Roy Kleukers

 

Iedere week staat een plant, dier of schimmel centraal in De week van … Het is een initiatief van SoortenNL, hét kennisnetwerk voor wilde planten en dieren van Nederland. Een netwerk van organisaties die toegepast onderzoek doen en natuurgegevens verzamelen met hulp van duizenden vrijwilligers voor de bescherming van soorten en hun leefgebieden. Met die gegevens ontwikkelen we kennis over de staat van de natuur en verbeteren we beheer, beleid en betrokkenheid.