
Plant & mens: vlinderbloemigen in Science café
Hortus botanicus Leiden"Ik las het artikel over de ijsboon in Nature Today van 30 maart", schreef een van onze lezers. "Wij willen wel iets vertellen op het Science café over bonen. Wij zijn vrijwilligers van de organisatie Lekker Lupine. Lekker Lupine brengt plantaardige eiwitten in de vorm van lokaal geteelde lupinebonen terug op de Nederlandse akkers en het bord. Daarover willen wij graag vertellen, uiteraard ondersteund door een proeverij met lupinebonen."
Ontmoeten
Op vrijdagmiddag 8 augustus 2025 is het zover en kun je de mensen van Lekker Lupine ontmoeten tijdens het Science café. Een Science café in de Leidse Hortus is een gezellige, informele bijeenkomst. Je luistert naar korte praatjes, snuffelt rond op de kramen of schuift aan om mee te tekenen of te knutselen of om door een microscoop te kijken. Er is wat te proeven en van alles te doen. 'Boon & co' hebben we het genoemd, omdat 'vlinderbloemigen' zo'n lange naam is. De vlinderbloemenfamilie is een rijk geschakeerd gezelschap: van klaver tot pinda, van snijboon tot indigo en van de giftige gouden regen tot die lekkere lupine.
Praatjes
Hoofd collectiebeheer Roderick Bouman introduceert de evolutie van de vlinderbloemigen. Inge Matthies vertelt over het citizen science-project over bonen 'Pulses Increase'. Geeske Kruseman maakt verse verf uit indigo en vertelt daarover. Dick de Vos, bekend van zijn succesvolle boeken, geeft 'Een kleine filosofie van de boon' ten beste. En met een beetje geluk is hij klaar: de eerste film in de serie Plant & mens, met de 'oogst' van het Science café over thee.
Kramen en tafels
Loop rond en bekijk leden van de bonenfamilie onder de microscoop, proef bij de imkers verschillende soorten vlinderbloemigen-honing, speel het Afrikaanse bonenspel, schilder met ter plekke gemaakte indigo-verf en struin tussen de boeken. Of schuif aan bij het botanisch tekenen en portretteer een paar vlinderbloemigen. De (klein)kinderen kun je rustig meenemen, ze vermaken zich aan de kindertafel.
Rondleidingen
Wil je de bonen en hun familieleden in de botanische tuin ontdekken, loop dan mee met de rondleider of volg de Hortusimkers die de bestuivers van al die vlinderbloemigen aanwijzen. Zeker niet alleen vlinders!
Meer informatie
- Deelname aan het Science café is gratis, je betaalt alleen de reguliere Hortusentree (met een Museumkaart is er vrije entree).
Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Beeld: Otto Wilhelm Thomé, Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz, 1885 (leadfoto: zoethout (Glycyrrhiza glabra)); Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, 1887; Stefanie uit den Boogaard; Seikei Zusetsu, landbouwkundige encyclopedie, eerste druk 1804; Iris van den Akker voor Hortus botanicus Leiden