rups buxusmot op Pachysandra

Lust de buxusmot ook andere struiken?

De Vlinderstichting
8-NOV-2018 - Inmiddels heeft vrijwel iedere buxuseigenaar in Nederland al kennis gemaakt met de buxusmot. Deze exoot uit Azië heeft al heel veel buxusstruiken kaal gevreten en veel mensen hebben besloten om de buxus te vervangen voor een andere struik. Dat kan, maar pas op, want er zijn aanwijzingen dat de rups van de buxusmot wellicht ook andere struiken lust.

Proefopstelling voedselproeven buxusmotrupsenDe buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder rond 2005 in Duitsland geïntroduceerd via import van buxus uit Azië. In 2007 werd hij voor het eerst in Nederland gesignaleerd. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zijn areaal flink uitgebreid. Deze uitbreiding is slecht nieuws voor de liefhebbers van buxus, want de rupsen van deze exoot kunnen struiken helemaal verruïneren. De rupsen beschermen zich in een spinsel en kruipen tussen de bladeren. Het is een groen met gele rups met zwarte stippen. De struiken waar de rupsen in vreten, worden al snel totaal bruin met opgevreten bladeren en overgebleven bladskeletten. Heel veel buxusstruiken zijn al gerooid en beland in de containers met groenafval. Tot dusver werd ervan uitgegaan dat de rupsen gespecialiseerd waren in buxus en geen andere struiken aten, hoewel er wel incidentele meldingen zijn van rupsen op andere planten.

Jonge rupsen, pop en vlinder van de buxusmot

Etende rups van buxusmot op PachysandraEline Arts, stagiair van Helicon MBO in Geldermalsen, heeft tijdens haar stage bij De Vlinderstichting onder andere kweekproeven gedaan met de buxusmot. Ze heeft rupsen en vlinders van de buxusmot bij zes verschillende struiken geplaatst en gekeken wat er gebeurde. De rupsen aten flink van de buxus en de vlinders legden daarop ook hun eitjes, verpopten en leverden weer nieuwe vlinders op. Cotoneaster, Japanse hulst (Ilex crenata) en ook wilde liguster werden niet door de rupsen gegeten. Er werden op de liguster in de kooi wel eitjes afgezet, maar deze kwamen niet uit. Pachysandra echter, een bodembedekker die ook veel in Nederlandse tuinen te vinden is, bleek wel gegeten te worden door de rupsen. Ook op deze plant werden eitjes afgezet en hieruit kwamen wel rupsen die begonnen te eten. Dit betekent dat het in potentie een waardplant is. Dat geldt ook voor de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). Er zijn nog geen meldingen dat vlinders in de vrije natuur op deze planten hun eitjes afzetten, maar deze kweekwaarnemingen maken dat niet onwaarschijnlijk.

Meer info over de buxusmot en een mooie infographic vind u op de buxusmotpagina van De Vlinderstichting.

Tekst: Eline Arts, stagiare Helicon MBO Geldermalsen & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Eline Arts