trektelpost Averbode Bos en Heide

BirdLife Europa telt bijna 5 miljoen trekvogels

12-OKT-2011 - Van Portugal tot Kazachstan, van Cyprus tot Finland: in 37 landen doorheen Europa en Centraal-Azie, werden op 1 en 2 oktober massaal trekvogels geteld. BirdLife International, een koepel van natuurverenigingen actief in meer dan 116 landen, organiseerde dit weekend voor de elfde keer EuroBirdwatch. Ruim 50.000 mensen vergaapten zich aan net geen 5 miljoen voorbijvliegende vogels. Met dit internationaal evenement wil BirdLife International jaarlijks aandacht vragen voor de vele gevaren en problemen die trekvogels, op weg van hun zomerse broedgebieden naar hun wintergronden, ondervinden.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Educatie op [publicatiedatum]

Van Portugal tot Kazachstan, van Cyprus tot Finland: in 37 landen doorheen Europa en Centraal-Azie, werden op 1 en 2 oktober massaal trekvogels geteld. BirdLife International, een koepel van natuurverenigingen actief in meer dan 116 landen, organiseerde dit weekend voor de elfde keer EuroBirdwatch. Ruim 50.000 mensen vergaapten zich in 33 landen aan net geen 5 miljoen voorbijvliegende vogels. Met dit internationaal evenement wil BirdLife International jaarlijks aandacht vragen voor de vele gevaren en problemen die trekvogels, op weg van hun zomerse broedgebieden naar hun wintergronden, ondervinden.

Ook in België werd duchtig geteld. Natuurpunt (de partnerorganisatie van BirdLife in Vlaanderen) en haar Waalse zustervereniging Natagora coördineerden deze internationale vogelkijkdagen in ons land. Resultaat: 176 vogelspotters telden op 50 telposten 56.592 overtrekkende vogels verdeeld over 127 soorten. Graspieper voerde de ranglijst aan met 17.918 ex. maar ook Spreeuw (8.413 ex.) en Vink (7.040) scoorden behoorlijk. Voorgaande jaren had EuroBirdwatch vaak af te rekenen met regen en wind maar de editie 2011 zal de boeken ingaan als bloedheet: 1 oktober 2011 was met 26,8 °C de warmste ooit sinds de start van de meteorologische metingen door het KMI in 1833. Klinkt goed maar naar hoog overvliegende vogeltjes speuren onder een brandende zon en tegen een staalblauwe lucht is geen sinecure. Na amper enkele uurtjes hielden heel wat zangvogels het voor bekeken: te warm, te veel kans op uitdroging. Roofvogels kunnen zo’n weertje wel best pruimen. Gedragen op warme, opstijgende lucht glijden ze zonder enige vleugelflap moeiteloos van de ene thermiekbel naar de andere. De hoofdvogel van de dag was een imposante Zeearend die op telpost De Maten in Genk voor heel wat opschudding zorgde. Voor de gracieuze Rode Wouw kwam de teller zaterdag zelfs op 42 ex. te staan.

 Tretellers in actie op de telpost Averbode Bos en Heide (foto: Guy Janssens)

Andere krenten in de pap waren o.a. 39 Grote Zilverreigers, 36 Ooievaars, 4 Velduilen, 3 Grote Piepers, 2 Roodkeelpiepers, 1 Baardmannetje, 10 Buidelmezen, 3 Beflijster, 4 Klapeksters, 3 Europese Kanaries, 37 Appelvinken, 1 Ortolaan en 5 IJsgorzen. Opmerkelijk: er werden nog 290 Boerenzwaluwen, 9 Huiszwaluwen en een Koekoek gemeld. Knap laat, want het gros van hun soortgenoten zit rond dit moment van het jaar al ver bezuiden de Sahara. Het Belgische evenement haalde zelfs Het Nieuws van VTM (klik hier om dit nieuwsitem opnieuw te bekijken).

De vogeltrek gaat nog enkele weken door. Bij gunstige weersomstandigheden mogen de vogelkijkers zich deze maand aan het hoogtepunt van de najaarstrek verwachten. Voor de periode van donderdag 13 tot maandag 17 oktober wordt zelfs een heuse piek verwacht. Het verloop van de vogeltrek over West-Europa kan je van dag tot dag gedetailleerd volgen op www.trektellen.nl. Wil je meer weten? Download dan hier de folder met achtergrondinformatie over trektellen.
 

Meer info: Koen Leysen, koen.leysen@natuurpunt.be, Natuurpunt Educatie
Foto: Guy Janssens