Pimpelmeesjes op voederkast

Vogels hebben het moeilijk: bijvoedering gewenst!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
6-JAN-2009 - Het is dan eindelijk een beetje winter in ons land. Overal wordt geschaatst en houden kinderen een sneeuwballengevecht of maken een sneeuwpop. Oude tijden herleven. Geweldig natuurlijk. De hoge heren in Friesland zijn al dagen zenuwachtig of het er misschien dit jaar toch van komt: een Elfstedentocht. Toch is niet iedereen even blij met deze winterse omstandigheden. Vogels hebben het nu zwaarder dan ooit en we roepen iedereen op om de (tuin)vogels te voeren.

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 6 januari 2009.

Het is dan eindelijk een beetje winter in ons land. Overal wordt geschaatst en houden kinderen een sneeuwballengevecht of maken een sneeuwpop. Oude tijden herleven. Geweldig natuurlijk. De hoge heren in Friesland zijn al dagen zenuwachtig of het er misschien dit jaar toch van komt: een Elfstedentocht. Toch is niet iedereen even blij met deze winterse omstandigheden. Vogels hebben het nu zwaarder dan ooit en we roepen iedereen op om de (tuin)vogels te voeren.

De laatste jaren zijn de Nederlandse winters niet meer erg streng geweest en konden bijna alle vogels de winter goed doorkomen. Nu de omstandigheden zwaar zijn met veel sneeuw en ijs, kunnen veel vogels niet bij hun normale voedsel komen. Daarom is het verstandig om een plekje in de tuin sneeuwvrij te maken en te voeren. Doe dat niet overdreven, maar voer net zoveel dat de vogels het voer op krijgen. Liever een paar keer een beetje, dan veel ineens, want voer dat blijft liggen, kan gaan schimmelen en een bron van ziektekiemen vormen. In de ochtenduren voeren is het best, want dan hebben ze het voer na een zware nacht het hardst nodig. In de supermarkt of een tuincentrum is altijd wel goed voer verkrijgbaar.

Bij temperaturen onder nul is het niet verstandig om water neer te zetten, want dat bevriest te snel en bovendien zijn vogels toch geneigd te gaan badderen, met alle gevolgen van dien. Wilt u water neerzetten, doe dan warm (lauw) water in een klein schaaltje met daar overheen een stukje gaas, zodat de vogels niet in de verleiding kunnen komen om zich te gaan wassen.

Met dank, mede namens de vogels!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON .