Koniks in de vrij natuur

Rhinovirus geen probleem voor koniks

FREE Nature
6-MRT-2012 - Op dit moment heerst er onder paarden van paardenhouders in Nederland het zogeheten Rhinovirus. We hoeven ons echter geen zorgen de maken over de vele koniks die we in tal van natuurgebieden tegen komen. De kans dat zij besmet zijn met het virus is klein, bovendien hebben zij een hoge weerstand. Wel geldt het advies om de dieren niet aan te halen of te voeren.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Op dit moment heerst er onder paarden van paardenhouders in Nederland het zogeheten Rhinovirus. We hoeven ons echter geen zorgen de maken over de vele koniks die we in tal van natuurgebieden tegen komen. De kans dat zij besmet zijn met het virus is klein, bovendien hebben zij een hoge weerstand. Wel geldt het advies om de dieren niet aan te halen of te voeren.

Rhinopneumonie, oftewel het Rhinovirus, kan bij paarden griepachtige verschijnselen, abortus of verlammingen veroorzaken. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen en door direct contact met andere paarden. Het voorkomen van contact met besmette paarden is de belangrijkste preventieve maatregel.

Koniks die in de vrije natuur leven, leven over het algemeen strikt gescheiden van andere gehouden paarden. Hoewel toch al niet toegestaan, geldt het advies om de vrij levende koniks niet aan te halen of te voeren, dit om eventuele indirecte besmettingen te voorkomen. De kans dat vrij levende koniks besmet zijn is redelijk klein. Door hun natuurlijke levenswijze hebben ze bovendien een hoge weerstand. Verschillende natuurbeheerders die te maken hebben met vrij levende koniks houden de ontwikkelingen goed in de gaten.

Koniks in de vrije natuur (foto: Patrick vd Burg)

Inmiddels adviseert de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, de KNHS, om hippische evenementen en wedstrijden af te lasten en dieren niet te verplaatsen. Dit betreft nadrukkelijk een advies, van een verbod is geen sprake. Verdachte dieren mogen niet worden verplaatst. Veel gehouden paarden staan momenteel in quarantaine. Hoewel geen verplichting, heeft FREE Nature, beheerder van zo’n 600 koniks, besloten voor minimaal twee weken geen paarden te verplaatsen. Daarnaast onderhouden beheerders op regelmatige basis contacten met verschillende veeartsen en wordt de situatie van dag tot dag bekeken. De gebieden met vrij levende koniks blijven gewoon vrij toegankelijk.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto: Patrick vd Burg, FREE Nature