Hazelaar

Hazelaar begint bladeren te ontplooien

6-FEB-2008 - De eerste hazelaren ontplooien al hun bladeren. De struiken zullen als een van de eerste struiken voor een groenere kleur in de wegbermen en houtwallen zorgen.
Bericht uitgegeven op 1 maart 2008

De eerste hazelaren beginnen al hun bladeren te ontplooien. De eerste melding komt vanuit Renkum, Gelderland gelegen in het midden van het land.

De hazelaar is een struik die eerst in bloei komt voordat bladeren aan de takken komen. De hazelaar bloeit in de maanden januari tot en met maart. Dit jaar begon de bloei van de eerste hazelaren al vanaf begin december 2007. In de periode 1940 tot en met 1968 begon de bloei in Nederland over het land gemiddeld pas op 15 februari. In 2007 lag de piek al op 8 januari. Dit jaar komt waarschijnlijk uit op 18 of 19 januari. Duidelijk later dan vorig jaar. De hazelaar bloeide toen eerder omdat de herfst van 2006 veruit de warmste ooit is geweest. De gemiddelde temperatuur over de maanden september, oktober en november kwam toen uit op 13,6°C terwijl 10,2°C normaal is.


Figuur 1: waarnemingen van eerste bloei van de hazelaar in 2008.

Hooikoorts
De mannelijke bloeiwijzen van de hazelaar, de katjes, produceren pollen. Van deze pollen kunnen hooikoortspatienten last hebben. De pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum zijn te vinden op http://www.natuurkalender.nl/toepassingen/hooikoorts/pollentellingen.asp