Bever (Castor fiber; fotograaf Vilmar Dijkstra)

Jonge bevertjes waargenomen (ZoogdierTV)

Zoogdiervereniging
3-JUL-2008 - Onderzoekers van de Zoogdiervereniging hebben de eerste jonge bevers gehoord in een burcht in de Ooijpolder bij Nijmegen. Met beelden van ZoogdierTV. Kom kijken.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op donderdag 3 juli 2008

Onderzoekers van de Zoogdiervereniging hebben de eerste jonge bevers gehoord in een burcht in de Ooijpolder bij Nijmegen. Met beelden van ZoogdierTV. Kom kijken.

Veilig in hun burcht zijn in mei en begin juni de jonge bevers geboren. Bevers leven in een territorium in familieverband. Een familie bestaat doorgaans uit een ouderpaar met de jongen van de afgelopen 2 tot 3 jaar.

bever (© Vilmar Dijkstra)

Jonge bevers worden in een burcht of hol geboren. Bij de geboorte zijn de ogen al open, of ze gaan kort na de geboorte open. Ze wegen dan een halve kilo. Binnen een paar dagen dobberen ze al in het water binnen in de burcht. Het duurt echter nog minimaal 6 weken voordat ze uit hun dagrustplaats te voorschijn komen en rond hun burcht op onderzoek uitgaan.

Na 2 tot 3 weken gaan de jongen over van moedermelk op het eten van bladeren van bomen en struiken en het eten van kruiden. Bij het grootbrengen van de jongen helpen vaak ook het mannetje en de jongen van de voorgaande twee jaar. Dit doen ze door de eerste weken nadat de jongen vast voedsel tot zich nemen, eten naar de verblijfplaats van de jongen te brengen. Het kan dan voorkomen dat een bever met een grote tak met bladeren honderden meters zwemt om uiteindelijk de tak mee te nemen in de burcht. Dus mocht u een tak met bladeren door het water zien gaan, let dan goed op of er niet een bever aan vast zit.

Vanaf de tweede helft van augustus zwemmen de jongen steeds verder van de dagrustplaats om het ouderlijke territorium te verkennen en hun eten bij elkaar te scharrelen. Aan het eind van de herfst zijn de jongen flink gegroeid en wegen ongeveer 5 tot 6 kilo. Als ze een jaar oud zijn, wegen ze ongeveer 10 kilo. Na 3 jaar zijn ze volwassen en kunnen ze een gewicht bereiken van 20 tot 35 kilo.

Bevers komen, na ruim 150 jaar afwezigheid, sinds 1988 weer in Nederland voor. Er hebben uitzettingen plaatsgevonden in de Biesbosch, de Gelderse Poort (bij Nijmegen), Flevoland, Limburg en een enkele plek in het Rivierengebied. Inmiddels leven ongeveer 350 bevers in Nederland en verspreiden ze zich langzamerhand verder over het land.

Bekijk (oude) beelden van jonge bevertjes op ZoogdierTV.

Tekst, foto en video: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging VZZ.