Kraanvogels onderweg

Sovon Vogelonderzoek Nederland
4-NOV-2008 - Eind oktober, begin november is het weer kraanvogeltijd! Ieder jaar is het weer spannend. Komen ze wel, komen ze niet. Nou, anders geformuleerd, komen ze over ons land, of niet? Ieder jaar trekken grote groepen kraanvogels vanuit Noord- en Oostelijk Europa in een brede trekbaan aan de oostkant van ons land richting overwinteringsplekken in Frankrijk (Lac du Der) en Spanje (Extremadura).

Bericht uitgegeven door SOVON op dinsdag 4 november 2008

Eind oktober, begin november is het weer kraanvogeltijd!
Ieder jaar is het weer spannend. Komen ze wel, komen ze niet. Nou, anders geformuleerd, komen ze over ons land, of niet? Ieder jaar trekken grote groepen kraanvogels vanuit Noord- en Oostelijk Europa in een brede trekbaan aan de oostkant van ons land richting overwinteringsplekken in Frankrijk (Lac du Der) en Spanje (Extremadura).

Normaal gesproken schampt de trekbaan de uiterste oostgrens van ons land en heeft men alleen in Zuid-Limburg jaarlijks goede kansen op overtrekkende kraanvogels. Is het echter in deze tijd van het jaar een paar dagen oostenwind, dan kan het maar zo zijn dat de trekbaan een stuk westelijk ligt en dat er ook in de andere delen van ons land overvliegend kraanvogels worden opgemerkt. Dit was de afgelopen dagen het geval. Er stond een zwak oostelijke bries en dat had meteen tot gevolg dat er meerdere groepen kraanvogels gezien werden.

Omdat kraanvogels nogal opvallend zijn en ook in de vlucht een kenmerkende trompetachtige roep hebben, worden ze meestal wel opgemerkt. In deze moderne tijden worden de eerste groepen dan ook meteen online ingevoerd op sites als www.waarneming.nl of www.telmee.nl zodat ook anderen bijna on line mee kunnen genieten. Sterker nog: menigeen die achter de pc zat en vernam dat er kraanvogels on the move waren zal naar buiten zijn gespurt om ook mee te genieten. In een aantal gevallen heeft dat ook succes opgeleverd. Wat is de moderne tijd toch mooi he?

Maarre, uiteraard is het zelf ontdekken van een overzeilende groep vele malen leuker, dus wat doet u nu nog achter de pc? Hup, naar buiten.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Marek Szczepanek, GNU Free Documentation License