Bever

Jonge bevers komen uit hun burcht

Zoogdiervereniging
28-JUL-2009 - Afgelopen weken zijn de eerste jonge bevers waargenomen in de omgeving van hun dagrustplaats (burcht of hol). De zomer is een goede periode om deze dieren te zien te krijgen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 28 juli 2009

Afgelopen weken zijn de eerste jonge bevers waargenomen in de omgeving van hun dagrustplaats (burcht of hol). De zomer is een goede periode om deze dieren te zien te krijgen. 

  Jonge bever (© Toon de Roeper)
  De eerste jonge bever (© Toon de Roeper).

Jonge bevers worden omstreeks mei geboren in een burcht of hol. Ze zijn dan volledig behaard en hebben hun ogen open. Hoewel de jongen kort na de geboorte al kunnen zwemmen, blijven ze de eerste zes weken binnen. Daarna komen de jonge bevers steeds vaker naar buiten. Aanvankelijk blijven ze dicht bij de ingang, maar na enkele weken zwemmen ze tientallen tot 100 meter van hun dagrustplaats. Inmiddels zijn de oudste jongen al zover dat ze ontdekkingstochten van enkele tientallen meters maken. Deze jongen wegen nu circa 3 kilogram. Bij de geboorte is dit circa een halve kilogram. Volwassen bevers (vanaf 3 jaar) wegen tussen de 20 en 30 kilogram. Als de jongen twee tot drie jaar oud zijn verlaten ze het gebied van hun ouders om een eigen territorium te bezetten en een partner te bemachtigen.
De zomer is een goede periode om bevers te zien. Hoewel het met name nachtdieren zijn, zijn de nachten in de zomer dusdanig kort dat ze bij daglicht waar te nemen zijn. In veel gebieden zwemmen bevers al omstreeks 20.30 rond om voedsel te zoeken en om hun territorium te controleren op indringers.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Toon de Roeper