bever kop

Voor het eerst weer jonge bevers in Drenthe

Zoogdiervereniging
17-AUG-2010 - Voor het eerst in eeuwen zijn er beverjongen in Drenthe waargenomen. Stichting Het Drentse Landschap signaleerde de eerste drie exemplaren vorige week langs de rivier de Hunze. De stichting onderzoekt nog of er ook op andere plekken jongen aanwezig zijn.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Voor het eerst in eeuwen zijn er beverjongen in Drenthe waargenomen. Het Drentse Landschap signaleerde de eerste drie exemplaren vorige week langs de rivier de Hunze. De stichting onderzoekt nog of er ook op andere plekken jongen aanwezig zijn.

In juli hoorden bevervrijwilligers van Stichting Het Drentse Landschap het geluid van jonge bevers al uit de burcht komen. Vanaf dat moment gingen ze af en toe kijken of er inderdaad jongen naar buiten kwamen. In de week van 11 augustus zagen ze de jongen voor de burcht zwemmen. De dieren zijn ongeveer twee maanden oud en al een halve meter lang.

Beverbaby's blijven eerst een paar weken in hun burcht voor ze met hun moeder naar buiten kunnen. In de beverburcht leven ze van moedermelk en door hun moeder verzamelde moerasplanten. Eenmaal buitengekomen knabbelen ze zelf wat aan moerasplanten en wilgentakken.

Beverjong (foto: Jack van den Broecke)

Papa bever lijkt de drukte van de jongen een beetje te vermijden en verblijft tijdelijk een eindje stroomafwaarts. Wel neemt hij regelmatig een kijkje bij vrouw en kinderen. Beverjongen blijven minstens twee jaar bij hun ouders wonen.

Stichting Het Drentse Landschap nam drie jongen waar in de rivier de Hunze. Opmerkelijk is dat de moeder er voor gekozen heeft om de jongen te werpen op de plek waar ze vorig jaar met haar partner werd losgelaten. Het Drentse Landschap onderzoekt nog of er ook op andere plekken, bijvoorbeeld bij het Zuidlaardermeer, jongen aanwezig zijn.

Bron en tekst: www.beversindehunze.nl
Foto's: Jack van den Broecke (beverjong) en Richard Witte van den Bosch (thumbnail)