jonge westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata)

Pasta con broccoli e Lacertola

Stichting RAVON
1-DEC-2010 - Na het afsnijden van een broccolistronk kreeg mevrouw Titzing uit Arnhem een verontrustende ervaring. Tot haar grote schrik kwam er uit de holte in de broccolistronk een levende hagedis gekropen. De broccoli was afkomstig uit Italië en netjes met hagedis en al verpakt in plastic naar Nederland verzonden. De hagedis dacht een veilig overwinteringplekje gevonden te hebben in de broccoli, maar dit pakte anders uit.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Na het afsnijden van een broccolistronk kreeg mevrouw Titzing uit Arnhem een verontrustende ervaring. Tot haar grote schrik kwam er uit de holte in de broccolistronk een levende hagedis gekropen. De broccoli was afkomstig uit Italië en netjes met hagedis en al verpakt in plastic naar Nederland verzonden. De hagedis dacht een veilig overwinteringplekje gevonden te hebben in de broccoli, maar dit pakte anders uit.

Italiaanse jonge westelijke smaragdhagedis (foto: Lydia Titzing)

De hagedis is, na het nemen van enkele foto’s, door de buurman in zijn tuin vrijgelaten, waar hij razendsnel tussen de bielzen verdween. Aan de hand van de foto’s is gebleken dat het waarschijnlijk om een jonge westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata) gaat. Deze soort komt veel voor in Italië. Hopelijk vindt deze hagedis snel een nieuwe plek om te overwinteren en wordt hij volgend voorjaar weer waargenomen. Het is niet bekend of er vaker smaragdhagedissen in Nederland terechtkomen.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto: Lydia Titzing