wild zwijn

De ontdekking van wilde zwijnen in Utrecht

Zoogdiervereniging
4-DEC-2010 - Chris Achterberg, medewerker van de Zoogdiervereniging vond oktober 2010 het eerste bewijs voor de aanwezigheid van wilde zwijnen in de provincie Utrecht (Utrechtse Heuvelrug, gemeente Rhenen) in de vorm van haren. Hier doet hij verslag van deze belangrijke ontdekking.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Chris Achterberg, medewerker van de Zoogdiervereniging vond oktober 2010 het eerste bewijs voor de aanwezigheid van wilde zwijnen in de provincie Utrecht (Utrechtse Heuvelrug, gemeente Rhenen) in de vorm van haren. Hier doet hij verslag van deze belangrijke ontdekking.

"In september hoorde ik dat er wilde zwijnenschade zou zijn in een grasland en een maïsakker aan de zuidoostkant van de Utrechtse Heuvelrug. Bij navraag en op toegestuurde foto's bleef echter onduidelijk of de sporen van wroetende wilde zwijnen of voedselzoekende dassen waren.

Wilde zwijnen en hun wroetsporen (foto: Lennaert Steen)

In oktober ben ik samen met een journalist van het AD/Utrechts Nieuwsblad op het landgoed Remmerstein gaan kijken. De maïsakker was inmiddels geoogst en omgeploegd, hier waren geen sporen meer te vinden. Al lopend langs de rand van de akker en het er naast gelegen grasland zag ik verschillende wissels uit het bos komen. Toen viel mijn oog op haren aan het prikkeldraad. Er waren twee stugge, zwarte haren bij, aan de top gespleten. Onmiskenbaar van een wild zwijn, dus toch wilde zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug!

Wild Zwijn (foto: Edwin Kats)

De wroetplekken in het midden van het grasland waren ook wel erg groot en diep voor een regenwormen zoekende das. Bij navraag op het landgoed blijkt dat er ook pootafdrukken van wilde zwijnen waren gevonden evenals wroetsporen in het bos.

Twee dagen later staat het verhaal, met een foto van mij en de haar, in het AD/Utrechts Nieuwsblad. Dat leverde meteen twee reacties op: er zijn wroetsporen gevonden op de Grebbeberg. Iemand anders heeft twee wilde zwijnen de provinciale weg N225 tussen Rhenen en Industrieterrein Remmerden zien oversteken.

Dat wilde zwijnen de Utrechtse Heuvelrug zouden bereiken was te verwachten. De westkant van de Veluwe is voor een mobiel dier als het wild zwijn niet echt ver weg. De laatste jaren doken er ook steeds meer wilde zwijnen op in de Gelderse Vallei tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Recent is op enkele kilometers van het landgoed Remmerstein een wild zwijn in de Gelderse Vallei gezien.

Een mooi bewijs voor het belang van ecologische verbindingszones. Ik hoop dat deze natuurlijke verspreiding van het wild zwijn een kans krijgt. De Utrechtse Heuvelrug heeft in ieder geval zijn eerste echt grote zoogdier."

>>de Utrechtse zwijnen zijn voor zover bekend nog niet op foto gezet. Foto's zijn welkom! Stuur ze naar waarnemingen@zoogdiervereniging.nl

Tekst: Chris Achterberg, Zoogdiervereniging
Foto's: Edwin Kats, Lennaert Steen