Vrouwtje Gewone pad al weer op de terugweg leidt tot verwarring bij paddenoverzetters: overzetten of terugzetten?

Wegens droogte weinig paddentrek

Stichting RAVON
28-MRT-2012 - De padden zijn een beetje van slag. Op heel veel plaatsen hebben de afgelopen twee weken de padden al gepaard en hun eisnoeren achtergelaten. Hoewel er in het water heel wat activiteit is, blijven de aantallen overgezette padden nog ver achter op de aantallen van de afgelopen twee jaar. Alleen enkele regenbuien in de komende weken kunnen het tij nog keren. Mocht de regen uitblijven dan zal een deel van de padden uiteindelijk niet naar het water gaan en afzien van de voortplanting dit jaar.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

De padden zijn een beetje van slag. Op heel veel plaatsen hebben de afgelopen twee weken de padden al gepaard en hun eisnoeren achtergelaten. Hoewel er in het water heel wat activiteit is, blijven de aantallen overgezette padden nog ver achter op de aantallen van de afgelopen twee jaar. Alleen enkele regenbuien in de komende weken kunnen het tij nog keren. Mocht de regen uitblijven dan zal een deel van de padden uiteindelijk niet naar het water gaan en afzien van de voortplanting dit jaar.

Padden (foto: Jelger Herder)Tot 27 maart werden er door de gezamenlijke paddenwerkgroepen ruim 60.000 amfibieën overgezet, voornamelijk padden. Dit is slechts de helft van de aantallen van vorig jaar. Actuele cijfers zijn hier te vinden. Het aantal overgezette dieren is nog steeds laag en het ziet er naar uit dat er minder padden naar het water zullen trekken dan in voorgaande jaren.

Padden trekken soms enkele kilometers ver naar hun voortplantingswater. Als de optimale omstandigheden (regen op een warme voorjaarsavond) te lang op zich laten wachten, dan zullen veel vrouwtjes alsnog afzien van de migratie naar het voortplantingswater. Ze blijven dan op het land. De eitjes in het lichaam worden vervolgens geresorbeerd: alle bouwstoffen worden eruit gehaald en de vrouwtjespad gaat deze energiebron benutten in de groei, haar conditie en de overleving. In het daaropvolgende jaar zal de vrouwtjespad met nog meer eitjes kunnen deelnemen aan de voortplanting.

Tekst: Raymond Creemers, Stichting RAVON
Foto: Jelger Herder, Digital Nature