boommarter over brug

Boommarter huppelt brug over

Zoogdiervereniging
19-AUG-2008 - Een bijzondere waarneming in Overijssel: een boommarter die de brug pakt en zich zo een nat pak bespaart.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op dinsdag 19 augustus 2008

Een bijzondere waarneming in Overijssel: een boommarter die de brug pakt en zich zo een nat pak bespaart.

In de Overijsselse Weerribben is een boommarter die via een loopplank een brede sloot oversteekt waargenomen. In de kop van Overijssel leeft een kleine populatie boommarters in de moerasbossen van de Wieden en Weerribben. In dit soort waterrijke gebieden moeten boommarters regelmatig water oversteken om zich te verplaatsen in hun grote territorium. Boommarters kunnen goed zwemmen, maar waarom een natte vacht halen als het ook droog kan? Hieronder het verslag van een bijzondere waarneming door Marien Bultman.

Boommarter over de brug (foto: Marien Bultman)

‘Eindelijk kwam het er dan van. Al ruim een jaar geleden heb ik met Ron afgesproken dat we een vaartocht door het Nationaal Park De Weerribben zouden maken. Hij is coördinator van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en heeft boswachter Jaap bereid gevonden ons rond te varen. Een unieke kans om het gebied eens van binnenuit te gaan bekijken.

Met twee zwagers en de twaalfjarige Leroy zijn we maandagavond 14 juli naar Ossenzijl gereden. Het was een rustige zonnige avond middenin een periode waarin de (on)nodige regen is gevallen. Het geluk was al begonnen. En de Weerribben lagen er vredig en verstild bij. Om zes uur zijn we ingescheept en werden door Jaap geïnformeerd over het ontstaan van het gebied, de gewoontes van de mensen die er wonen en wat we allemaal kunnen bewonderen. Helaas viel de zichtbare fauna tegen. Te koud voor de libel, te laat in het seizoen voor de vogels en te vroeg voor de grote vuurvlinder waarvan de ondersoort 'batava' wereldwijd alleen nog in en rondom De Weerribben voorkomt.

Zo een tijdje rondvarend in de fluisterboot, luisterend en genietend komen we in een gedeelte waar het verlandingsproces al ver gevorderd is. Bossen met elzen, eiken en dicht struikgewas op een ondergrond van trilveen. We varen een wat smaller water op. Voor ons ligt een voetgangersbrugje met een witte leuning zich prachtig te spiegelen in helemaal tot rust gekomen water. Een mooi plaatje wat uitnodigt om een foto te maken. De camera aan het oog gebracht en de juiste uitsnede zoekend en scherpstellend zie ik door de lens dat er ineens een dier hup, hup, hup, even stilstaat en hup, hup over de brug huppelt. Direct afdrukken dus en geen tijd om ook maar aan een tweede foto te denken. Een lucky shot van een boommarter zo blijkt. Als natuurliefhebbers nergens in gespecialiseerd beseffen we nog niet hoe bijzonder dat is. Dat blijkt als de foto gedeeld wordt op het forum van Waarneming.nl.’

Tekst en foto: Marien Bultman
Verder lezen en kijken: www.zoogdiervereniging.nl