Vlinders geëvacueerd

De Vlinderstichting
25-NOV-2013 - Op zolder zaten vier kleine vossen en een dagpauwoog die daar de winter wilden doorbrengen. Maar daar staat ook de verwarmingsketel en het wordt er veel te warm, dus actie was vereist.
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Op zolder zaten vier kleine vossen en een dagpauwoog die daar de winter wilden doorbrengen. Maar daar staat ook de verwarmingsketel en het wordt er veel te warm, dus actie was vereist.

Deze kleine vos zat weggekropen bovenin de nok van de zolder (foto: Kars Veling)Er werd een noodvoorziening aangelegd in de vorm van een overwinteringskist. Een oude veilingkist werd voor een deel afgesloten met een donkere doek en deze werd in een onverwarmde kamer geplaatst. Toen was het tijd voor de evacuatie.

  1. De vlinders zaten hoog in de nok en er moest een lange ladder aan te pas komen om erbij in de buurt te komen;
  2. Voorzichtig wordt een vlinder bij de vleugels gepakt;
  3. De vlinder (kleine vos) zit, tussen wijs- en middelvinger, stevig vast zonder dat er teveel kracht kan worden gezet waardoor de vleugels zouden kunnen beschadigen;
  4. In een onverwarmde ruimte staat een oude veilingkist die gedeeltelijk is afgedekt met een donkere doek;
  5. De vlinder wordt met de poten tegen de wand van de kist gehouden totdat hij zich eraan vastzet;
  6. De vlinder zal waarschijnlijk nog wel wat verplaatsen binnen de kist, maar hopelijk blijft hij er wel in zodat hij hier kan wachten op het voorjaar.

De evacuatie in beeld (foto’s: Kars Veling)

Het beste kan de evacuatie ’s avonds plaatsvinden, dan hebben de vlinders de minste neiging om actief te worden. De vlinder kan ook op andere plekken worden weggezet (in een schuurtje, garage of onder een afdak bijvoorbeeld), als het er maar koud is, er een wat ruw oppervlak is waaraan ze zich vast kunnen pakken en als er niet teveel spinnen en spinnenwebben in de buurt zijn.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting