Grote mierwesp (foto: Hectonichus, GNU-FD-licentie)

Zeer zeldzame mierwesp gezien in het Fochteloërveen

14-JUL-2014 - Vrijwilligster Judith Bouma deed begin juni een bijzondere ontdekking in het Fochteloërveen: de grote mierwesp. In Nederland is de grote mierwesp zeer zeldzaam. Sinds 1980 werd hij slechts enkele tientallen keren aangetroffen. In het Fochteloërveen zag Judith dit bijzondere beestje pas drie keer de afgelopen jaren.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vrijwilligster Judith Bouma deed begin juni een bijzondere ontdekking in het Fochteloërveen: de grote mierwesp. In Nederland is de grote mierwesp zeer zeldzaam. Sinds 1980 werd hij slechts enkele tientallen keren aangetroffen. In het Fochteloërveen zag Judith dit bijzondere beestje pas drie keer de afgelopen jaren.

Met of zonder vleugels
Bij de grote mierwesp is het mannetje gevleugeld en het vrouwtje vleuggelloos. Het middenstuk is roodbruin, de rest zwart met achterop het lijf twee witte banden. Ze houden van zeer verschillende leefomgevingen. De mannetjes worden zelden gezien, aldus Judith, de vrouwtjes bezoeken hommelnesten voor de voortplanting, het zijn parasitaire larven die leven van de hommellarven. Als de grote mierwesp verstoord wordt, dan maakt hij snelle pompbewegingen waardoor tjirptonen ontstaan die de vijand waarschuwen.

Grote mierwesp (foto: Hectonichus)

Ontdek het Fochteloërveen
Het Fochteloërveen is een bijzonder hoogveengebied, waar veel diersoorten zich thuis voelen. Natuurmonumenten plaatste dit voorjaar een nieuwe uitkijktoren vlakbij de Stallaan. Neem er eens een kijkje, het is zeker de moeite waard. Naast de grote mierwesp zie je er 's zomers bij goed weer het veenhooibeestje fladderen, maar zijn ook de kraanvogels, groot en klein, talrijk aanwezig.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Hectonichus, GNU-FD-licentie