Vlinderzomer al begonnen

De Vlinderstichting
29-MEI-2014 - Hadden we het vorige week nog over de vroege junidip, inmiddels zijn er al zomervlinders uit de pop en is de vlinderzomer dus al voorzichtig begonnen. Vlinders die normaal vooral vanaf half juni verschijnen, zijn er nu al.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Hadden we het vorige week nog over de vroege junidip, inmiddels zijn er al zomervlinders uit de pop en is de vlinderzomer dus al voorzichtig begonnen. Vlinders die normaal vooral vanaf half juni verschijnen, zijn er nu al.

Het groot dikkopje is een van de vroege zomervlinders die nu al vliegt (foto: Kars Veling)Het groot dikkopje bijvoorbeeld verscheen dit jaar al op 17 mei en inmiddels worden er tientallen per dag gezien. Dit kleine oranjebruine vlindertje komt voor in heiden, bospaden en ruigere graslanden. Hij wordt vooral op de zandgronden veel gezien, maar komt ook daarbuiten hier en daar voor op klei- en veengrond.

Een andere vlinder, die pas in juli op zijn top hoort te zijn is bruin zandoogje. Deze werd voor het eerst gemeld op 20 mei, maar op 22 mei was de eerste waarneming die met foto werd gedocumenteerd. Dat ging hier direct om vier exemplaren in een uiterwaard van de Lek bij Schalkwijk. Het bruin zandoogje kan in hoge dichtheden voorkomen. In het meetnet staat deze soort bijna altijd bovenaan en geen andere vlinder wordt meer geteld, maar hij komt lang niet overal voor. Het is een soort van bloemrijke graslanden in natuurgebieden en parken. Ook wat bredere wegbermen met kruidenrijke begroeiing is leefgebied.

Graslandvlinders die nu (nog) vliegen: v.l.n.r. kleine vuurvlinder, icarusblauwtje en hooibeestje (foto’s: Kars Veling)

De bruin zandoogjes zijn begonnen, maar de soort vliegt de hele zomer door tot in september toe (foto: Kars Veling)Een ander zandoogje is al vanaf april actief, namelijk het hooibeestje. Wat kleur aangaat lijkt deze sprekend op een bruin zandoogje, maar de grootte is totaal verschillend. Hooibeestjes hebben de maat van een blauwtje, terwijl bruin zandoogjes meer dan dubbel zo groot zijn. Zeker de vrouwtjes van het bruin zandoogje zijn groot en kunnen worden vergeleken met een dagpauwoog. Ook een tweetal andere graslandvlinders vliegt momenteel volop, namelijk icarusblauwtje en kleine vuurvlinder. Kleine vos en bont zandoogje zijn al bezig aan de tweede generatie. De vlinders die je nu tegenkomt zijn prachtig vers en briljant van kleur. In een normaal jaar verschijnen deze pas in de loop van juni en vorig jaar, toen we een heel koud voorjaar hadden, pas begin juli. De komende weken kunnen we volop genieten van de zomervlinders en het is afhankelijk van het weer of ook de latere zomervlinders eerder zullen verschijnen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting