Gelobde pruikzam

Zeldzame paddenstoel voor het eerst op Texel gevonden

Ecomare
17-OKT-2014 - Een bijzondere vondst bij een oude beukenstronk in het Texelse bos. Tijdens een kletsnatte paddenstoelenexcursie van Ecomare vond excursieleider Arthur Oosterbaan gisteren een gelobde pruikzwam. Deze zeldzame, zonderling gevormde zwam is nooit eerder gevonden in het Waddengebied! Helaas was de paddenstoel beschadigd, hij was door vandalen van de beukenstronk geschopt....

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een bijzondere vondst bij een oude beukenstronk in het Texelse bos. Tijdens een kletsnatte paddenstoelenexcursie van Ecomare vond excursieleider Arthur Oosterbaan gisteren een gelobde pruikzwam. Deze zeldzame, zonderling gevormde zwam is nooit eerder gevonden in het Waddengebied! Helaas was de paddenstoel beschadigd, hij was door vandalen van de beukenstronk geschopt....

Zeldzaam
De gelobde pruikzwam is in heel Nederland zeldzaam. Hij komt nog het meest voor langs oude beukenlanen in het midden van het land. De paddenstoel is samengesteld uit vele lobachtige hoeden. In plaats van plaatjes of gaatjes heeft deze paddenstoel stekels aan de onderkant. Aan de bovenkant hebben de hoeden doornachtige punten.

Gelobde pruikzam (foto: Sytske Dijksen)

Gevarieerd bos
Het is te hopen dat de gelobde pruikzwam weer terugkomt op de beukenstronk. Waarschijnlijk is dat pas volgend jaar. Het bos op Texel, dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer, wordt steeds ouder en meer gevarieerd. Dat is de reden dat deze paddenstoelen, liefhebbers van dikke oude dode bomen, een kans hebben om zich te vestigen op een Waddeneiland.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare is meer te vinden over paddenstoelen in de kustgebieden. Op het blog van boswachter Erik van der Spek van Staatsbosbeheer is meer te lezen over bijzondere vondsten in de gebieden van Staatsbosbeheer op Texel. Wil je meer weten over paddenstoelen op Texel? Volgende week zijn er nog twee paddenstoelenexcursies van Ecomare.

Tekst: Ecomare
Foto: Sytske Dijksen