Duiven tuinvogeltelling

We gaan weer vogels tellen!

Vogelbescherming Nederland
14-JAN-2015 - Het weekend van 17 en 18 januari is het weer zo ver. We gaan massaal tuinvogels tellen, want het is weer Nationale Tuinvogeltelling! Elk 3e weekend van januari vraagt Vogelbescherming in samenwerking met Sovon aan iedereen met een tuin of balkon om mee te doen. Zo krijgt Vogelbescherming een goed inkijkje in welke vogels er op dat moment in de tuinen zitten.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Het weekend van 17 en 18 januari is het weer zo ver. We gaan massaal tuinvogels tellen, want het is weer Nationale Tuinvogeltelling! Elk 3e weekend van januari vraagt Vogelbescherming in samenwerking met Sovon aan iedereen met een tuin of balkon om mee te doen. Zo krijgt Vogelbescherming een goed inkijkje in welke vogels er op dat moment in de tuinen zitten.

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste natuuronderzoek van Nederland. Tel in het weekend van 17 en 18 januari een half uur de vogels in uw tuin en geef het door aan Vogelbescherming op www.tuinvogeltelling.nl. Op die manier leert u de vogels in de achtertuin kennen én helpt u mee aan het grootste citizen science project van Nederland.

De gegevens van de Tuinvogeltelling geven een goed inkijkje in welke vogels er op dat moment in de tuinen zitten. Omdat Vogelbescherming de telling dit jaar voor de 13e keer organiseert, kunnen de gegevens ook gebruikt worden voor een uitgebreidere analyse. Bijvoorbeeld: welke vogels zitten er in koude winters in de tuinen en welke in warmere winters? En in welke jaren waren er veel kramsvogels te zien?

Om het de deelnemers zo makkelijk mogelijk te maken heeft Vogelbescherming een aantal infographics gemaakt. Zoals: hoe hou je de verschillende duiven uit elkaar?

Infographic duiven (figuur: Vogelbescherming)

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten mezen?
Infographic mezen (figuur: Vogelbescherming)

En de verschillende mussen?
Infographic mussen (figuur: Vogelbescherming)
Wilt u het uzelf nóg makkelijker maken? Download dan de gratis app Tuinvogels van de website van de Tuinvogeltelling of Vogelbescherming. Kortom, tel een half uurtje de verschillende soorten vogels in de tuin en geef het door op www.tuinvogeltelling.nl. Voor Vogelbescherming een enorm groot plezier. En voor uzelf ook!

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Vogelbescherming Nederland
Illustraties: Elwin van der Kolk