Antilliaanse Groene Leguaan in kaart gebracht

RAVON
15-JUL-2015 - Populatieonderzoek naar de met uitsterven bedreigde Antilliaanse Groene Leguaan op het Nederlands Caribische eiland St. Eustatius is in volle gang. In april t/m juni is 60% van het eiland uitgekamd en zijn 212 leguanen waargenomen, waarvan 160 dieren nu individueel herkenbaar zijn en meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek maakt een belangrijk deel uit van het beschermingsplan dat september 2014 is gestart door St. Eustatius National Parks (STENAPA) en RAVON.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Populatieonderzoek naar de met uitsterven bedreigde Antilliaanse Groene Leguaan op het Nederlands Caribische eiland St. Eustatius is in volle gang. Van april tot en met juni is 60% van het eiland uitgekamd en zijn 212 leguanen waargenomen, waarvan 160 dieren nu individueel herkenbaar zijn en meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek maakt een belangrijk deel uit van het beschermingsplan dat september 2014 is gestart door St. Eustatius National Parks (STENAPA) en RAVON.

Populatieonderzoek
De samenwerking tussen STENAPA, RAVON en verschillende universiteiten biedt studenten de mogelijkheid om aan een beschermings- of onderzoeksthema te werken. Zo is Thijs van den Burg (MSc Universiteit van Amsterdam) met een team in de periode van april tot juni op zoek gegaan naar de Antilliaanse Groene Leguaan (Iguana delicatissima). Want belangrijke vragen die we willen beantwoorden zijn; wat is de populatiegrootte en hoe functioneert deze op St. Eustatius, en wat is de genetische diversiteit van deze populatie? Het antwoord op deze vragen ligt in het bloed van de leguanen daarom verzamelen we bloedmonsters.

Antilliaanse Groene Leguaan uitkijkend over St. Eustatius (foto: Thijs van den Burg)

160 leguanen in kaart gebracht
Dankzij dagelijkse zoektochten in de subtropische ruwe vegetatie en het pittoreske Oranjestad is ongeveer 60% van dit prachtige eiland uitgekamd. Boven verwachting zijn er 212 leguanen waargenomen waaronder zelfs enkele jonge dieren! Hiervan zijn 160 dieren daadwerkelijk gevangen, en van deze dieren is bloed afgenomen voor onderzoek naar de genetische diversiteit van de eilandpopulatie. Ook kunnen we hiermee bepalen of er sprake is van hybridisatie (kruising tussen Groene leguaan (Iguana iguana) en de Antilliaanse Groene Leguaan (Iguana delicatissima), en of de huidige infrastructuur op het eiland al dan niet een barrière vormt voor de populatiedispersie. Dit laboratoriumonderzoek vindt plaats binnen het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) door de Evolutie Biologie Groep.

Vooral jonge dieren zijn erg moeilijk te vinden door hun schutkleur (foto: Thijs van den Burg)

Voor de efficiëntie van het veldonderzoek zijn direct na monstername van bloed ook lichaamskenmerken zoals lengte, geslacht en gewicht bepaald om op deze manier in de toekomst meer te kunnen zeggen over de leeftijdsopbouw, sexratio en gezondheid van de populatie.

Bloed wordt afgenomen uit een ader in de staart (foto: Hannah Madden)

Individuele herkenning door taggen
Om de populatiegrootte in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat leguanen niet twee keer worden gevangen, zijn de dieren na het nemen van het bloedmonster ook direct gemerkt. Het merken van de leguanen, internationaal ook wel ‘bead taggen’ genoemd, gebeurt volgens een veel gebruikte methode, beschreven door de International Reptile Conservation Foundation. Door het aanbrengen van een permanente unieke kralenkleurcode zijn volwassen leguanen nu individueel herkenbaar. Omdat deze methode niet geschikte is voor jonge dieren, zijn deze gemerkt met een tijdelijke code op de staart.

Door het hanteren van deze ‘bead tagging-methode’ kunnen eilandbewoners en toeristen vanaf nu eenvoudig waarnemingen van leguanen doorgeven en kunnen we de dieren gaan volgen (monitoren).

Volwassen leguanen worden met gekleurde kralen gecodeerd (foto: Thijs van den Burg)

De jonge dieren met een tijdelijke codering gemerkt (foto: Thijs van den Burg)

 

 

 

 

 

Vervolgonderzoek
De monitoring en de laboratoriumresultaten zullen belangrijke vragen beantwoorden over de huidige situatie van de Antilliaanse Groene Leguaan op St. Eustatius, en daarmee kunnen we een efficiëntere bescherming realiseren van de laatste populatie van deze soort binnen het Nederlands Koninkrijk.

Meer lezen?

Doe mee. Adopteer één van deze bijzondere leguanen voor uzelf of als uniek cadeau en help ons bij de bescherming.

Tekst: Thijs van den Burg, student UvA en Bart Kluskens, Stichting RAVON
Foto’s: Thijs van den Burg, student UvA, Hannah Madden, STENAPA