Castor fiber. Bever

Eerste bever langs het Zwarte Water bij Hasselt

Staatsbosbeheer
4-JAN-2016 - Zaterdag wilden vrijwilligers van Staatsbosbeheer wilgen gaan knotten langs het Zwarte Water in Overijssel toen een van de leden ontdekte dat sommige wilgen waren aangeknaagd. Het bleken beversporen te zijn. De eerste langs het Zwarte Water!

Sporen eerste bever bij het Zwarte WaterBomen van zo'n tien centimeter doorsnee waren omgeknaagd en de takken het water in gesleept. Ook lagen er enkele geschilde takdelen. De bever eet namelijk in de winter wilgenbast.

Het is de eerste waarneming van een bever langs het Zwarte Water. Aan de knaagsporen aan sommige wilgen was te zien dat het dier hier al enige maanden huist. Langs het Zwarte Water groeien genoeg wilgen voor meerdere beverfamilies. De dichtstbijzijnde bekende beverburchten bevinden zich op zo'n tien kilometer afstand langs de IJssel tussen Zwolle en de IJsselmonding.

Staatsbosbeheer is blij met de terugkeer van de bever, hij zorgt voor extra dynamiek in de uiterwaarden en samen met de hier ook voorkomende otters zijn het de ambassadeurs van een gezonde natuurlijke rivier.

Tekst: Jeroen Bredenbeek, Staatsbosbeheer
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga (leadfoto: bever); Jeroen Bredenbeek