Fauna passage bestuur

Faunapassage Kootwijkerzand geopend voor vliegend hert en edelhert

ProRail, Provincie Gelderland
29-MRT-2018 - Met het uitrollen van een groene loper is op 23 maart faunapassage Kootwijkerzand geopend. ProRail bouwde deze gigantische passage met aannemer Mobilis - Hegeman. Nu de bouwhekken weg zijn, hebben de dieren de ruimte om veilig over snelweg en spoorbaan heen te komen. Daarmee verruimen we hun leefgebied enorm: grote natuurgebieden van de Veluwe zijn nu aan elkaar gekoppeld.

De faunapassage ligt over de A1 en de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn tussen Stroe en Kootwijk en verbindt grote bos-, heide- en stuifzandgebieden op de Midden- en Noord-Veluwe. Dieren, groot en klein, zeldzaam en minder zeldzaam, zullen er gebruik van maken, zoals das, boommarter, edelhert, wild zwijn en diverse vleermuizen, reptielen, insecten, loopkevers, vlinders, spinnen en sprinkhanen. De dieren staan te trappelen: de eerste sporen zijn al bij de hekken in het zand te zien.

Overzicht van de faunapassage

De faunapassage is nu nog een onbegroeide zandvlakte, maar binnen een paar jaar zal dat veranderd zijn in een groene oase. In totaal is er vijf hectare nieuwe natuur toegevoegd. De passage bestaat uit een brug over de A1 én een doorgang onder het spoor Apeldoorn-Amersfoort. Daarmee is het één van de grootste passages van Nederland. De brug over de A1 is 50 meter breed; de doorgang onder het spoor 15 meter. Op de site van ProRail kunt u enkele filmpjes van de passage bekijken.

120.000 kuub zand is aangevoerd om de faunapassage aan te leggen. Dat zijn ruim 7.000 vrachtwagens vol. Voor het dak van het ecoduct zijn 104 betonnen liggers over de snelweg gelegd, van ieder 28 meter lang. Op de liggers is een betonnen vloer gestort met een breedte van 50 meter. Hier bovenop is een leeflaag van zand aangebracht, zodat er planten op de natuurbrug kunnen groeien en de dieren niet merken dat ze over een betonnen brug lopen. Er is 2½ kilometer aan wildrasters geplaatst, om het wild goed naar de faunapassage te geleiden. De aanleg van de passage duurde ongeveer anderhalf jaar.

Zaterdag was de passage open voor publiek

De passage is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen: ProRail, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Provincie Gelderland en gemeente Barneveld. Na de feestelijke opening op vrijdag hebben afgelopen zaterdag 600 mensen de kans aangegrepen om over de faunapassage te wandelen.

Om de verbinding met de natuurgebieden op de Noord-Veluwe te voltooien, bereidt de provincie nog twee ecoducten voor: over de Amersfoortseweg N344 en de Kootwijkerweg N302. De uitvoering gaat in 2019 van start. ProRail werkt verder nog aan de voorbereiding van een tweede ecoduct over het spoor Amersfoort - Apeldoorn, ter hoogte van de Asselse Heide.

Tekst: Willem Drok, Provincie Gelderland
Foto's: ProRail