Huismus, mannetje - primair

Tuinvogels herkennen!

Jaarrond Tuintelling
20-DEC-2018 - In de winter, als je flink voert, is je tuin een groot vogelfeest. En je herkent de merel en de spreeuw prima. Maar soms komen er ook hele andere vogels in je tuin, die je er nog nooit eerder hebt gezien. Wil je weten wat er in je tuin zit, dan is nu het moment. Overal in het land worden cursussen gegeven over de herkenning van tuinvogels.

Als je voert krijg je heel wat vogels in je tuin, zoals deze pimpelmeesIn de winter zijn er mezen die, soms met wel drie of vier soorten door elkaar, als groepje van tuin naar tuin vliegen om te kijken wat er te halen is. Daarbij zitten vaak kool- en pimpelmezen, die je misschien in de zomer wel broedend in je nestkast hebt, maar ook zitten er soms zwarte mezen, staartmezen of zelfs goudhaantjes bij, ook al is die laatste niet eens een mees. Ook vinken zie je vooral in de winter verschijnen, maar er is niet één soort vink, ook daarvan kun je twee, drie of meer soorten in te tuin tegenkomen. Als het echt koud wordt, komen de koperwieken en kramsvogels onze steden binnen en in sommige jaren zelfs de prachtige pestvogels. Kortom: in de winter is er op vogelgebied enorm veel te beleven in je tuin. Van 25 tot 27 januari staat weer de jaarlijkse tuinvogeltelling op het programma. Als je voor die tijd al wat wilt oefenen, dan kun je terecht bij één van de tientallen cursussen die verspreid over Nederland worden gegeven.

Een bekende tuinvogel voor veel mensen: de huismus

De cursussen worden georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en de KNNV Vereniging voor Veldbiologie. Het gaat om een minicursus tuinvogels herkennen. Leer in één bijeenkomst en een excursie tuinvogels herkennen en leer ook hoe je vogels in jouw tuin krijgt. De minicursussen worden gegeven in december 2018 en januari 2019. Er zijn twintig cursussen dus er is er vast ook een bij jou in de buurt. Kijk hier voor alle data en locaties.

Tekst: Ineke Radstaat & Kars Veling, De Vlinderstichting & Jaarrond Tuintelling
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: huismus)