Mol in molshoop

Succesvolle Nationale Mollentelling

Zoogdiervereniging
4-MRT-2019 - Bijna 40.000 molshopen zijn afgelopen weekend gezien tijdens de eerste landelijke mollen(sporen)telling. In twee dagen tijd zijn er in totaal 3600 meldingen gedaan onder andere via een speciaal meldpunt op Waarneming.nl. Ook werden er 45 dode mollen doorgegeven. De meeste ‘hopen’ zijn gezien in Zuid-Holland. De Nationale Mollentelling is een initiatief van de Zoogdiervereniging en Vroege Vogels.

De meest voorkomende sporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook verscholen zijn in het bos. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein.

Waar is de mol?

In alle provincies zijn molshopen doorgegeven. De meeste waarnemingen zijn ingevoerd in Zuid-Holland en de minste in Flevoland. Op de Waddeneilanden zijn geen molshopen gemeld. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt.


Verspreidingskaart met in rode vlakken de mollenwaarnemingen van 2 en 3 maart 2019 in 5km-hokken. Hoe donkerder het rode vlak, hoe meer waarnemingen in dit hok doorgegeven zijn (Bron: www.waarneming.nl)

Naast molshopen zijn er ook 45 dode mollen doorgegeven. Een deel hiervan was gevangen in een klem. Als een mol boven de grond komt is het ontzettend kwetsbaar om opgegeten of aangereden te worden.

Hoe veel mollen dit weekend geteld zijn is niet te achterhalen. Eén mol kan tientallen molshopen maken, dit aantal hangt sterk af van o.a. de hoeveelheid voedsel in de bodem en weersomstandigheden. Mollen leven bijna hun hele leven alleen en verdedigen hun territorium fel tegen andere mollen. Enkel tijdens de paartijd (februari-april) zoeken de mannen de vrouwen op. Ze verlaten hun territorium en graven lange mollenritten, totdat ze een territorium van een vrouwtje hebben gevonden.

Niet iedereen is blij met molshopen in hun tuin of weiland. Gelukkig heeft de mol ook een belangrijke ecologische functie. Door het graven van een uitgebreid gangenstelsel houdt een mol de bodem luchtig. Hier profiteren veel planten en dieren van.

Ondanks dat de mollen(sporen)telling afgelopen is, kun je het hele jaar door waarnemingen van mollen(sporen) blijven doorgeven. Hartelijk dank aan iedereen die afgelopen weekend mee gedaan heeft!

Meer weten over de mol?

Lees hier meer informatie over de mol. De mollen(sporen)telling is mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12. De Zoogdiervereniging zet zich met haar leden en vrijwilligers in voor onderzoek naar en bescherming van inheemse zoogdieren.

Tekst: Elze Polman, Zoogdiervereniging en NPO-radio 1 programma Vroege Vogels
Leadfoto: Dieder Plu
Kaart: www.waarneming.nl