Egel

2019: het Jaar van de Egel!

Zoogdiervereniging
15-MRT-2019 - Het jaar 2019 is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel! Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doet de Egelwerkgroep van de Zoogdiervereniging er dit jaar alles aan om de egel in het zonnetje te zetten.

Wie houdt er nou niet van egels? Knorrende viervoetertjes die in de schemering door de tuin schuifelen, de slakken van de sla plukken en het voer van de kat opeten. Het lijkt echter niet zo goed te gaan met de egel in Nederland, al weten we nog niet goed waarom. Daarom is in 2018 de Egelwerkgroep opgericht. Een werkgroep die niet alleen wil bijdragen aan bescherming van de egel, maar ook aan onderzoek naar het dier. Het Jaar van de Egel is daarvoor een mooie start.

Liefde voor de egelDit is niet de eerste keer dat een jaar in het teken van de egel staat. In 2009 leverde het Jaar van de Egel een schat aan informatie op over de verspreiding van dit geliefde zoogdier. Onderzoekers ontdekten dat de Nederlandse egel (net als Britse egels) het platteland verruilden voor veiliger achtertuinen in dorpen en steden. Waarschijnlijk omdat ze zo de oprukkende das konden ontlopen.

Nu tien jaar later, wil de Egelwerkgroep het succes van 2009 herhalen. Het Jaar van de Egel zal officieel van start gaan tijdens de Zoogdierdag, op 23 maart in Nijmegen. Egelexpert Anouschka Hof (Wageningen University) geeft een lezing over de kansen en gevaren voor de West-Europese egel; de Egelwerkgroep zal de gehele dag aanwezig zijn om te vertellen over het Jaar van de Egel.

Iedere egelliefhebber is welkom bij de start van het Jaar van de Egel. Klik hier voor meer informatie.

Tekst: Jeike van de Poel en André de Baerdemaeker, Zoogdiervereniging

Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; J. Presscher