klein geaderd witje dichtbij - primair

Geniet van vlinders dichtbij

De Vlinderstichting
6-APR-2020 - Ondanks het mooie weer wordt het toch ontraden om de natuur in te trekken. Natuurgebieden worden overlopen door mensen en de gepaste afstand, noodzakelijk om de corona-epidemie terug te dringen, komt in het gedrang. Maar gelukkig hoef je niet per se natuurgebieden in om vlinders te zien. In je eigen tuin is er al van alles te beleven, maar ook in je directe woonomgeving kom je ze tegen.

Landkaartje is afgelopen weekend veel uit de pop gekomenDe vlindertijd is nu echt begonnen. In maart werden al veel citroenvlinders gezien en ook andere overwinterende vlinders als dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos werden regelmatig gemeld op de invoerportalen. Eind maart verschenen ook de eerste popoverwinteraars en in het afgelopen weekend, toen het zondag zelfs warmer was dan 20 graden, kwamen ze echt volop los. En veel van die vlinders, zoals kleine vuurvlinder, boomblauwtje en landkaartje, kun je op heel veel plaatsen in Nederland te zien krijgen, ook buiten natuurgebieden. In de bermen en leidingstroken op bedrijventerreinen vind je soms mooie bloemrijke stukken waar veel van de graslandvlinders leefgebied vinden. Langs de rand van een stukje bosplantsoen kunnen gehakkelde aurelia en landkaartje zich voortplanten en boomblauwtjes vliegen erlangs op zoek naar een partner. Op een braakliggend stukje naast de spoorlijn zie je wat klein geaderd witjes vliegen.

Oranjetipjes kun je nog een week of vier tegenkomen, ook bij u in de buurtKortom, als je het binnen echt niet meer uithoudt en er even uit moet, kun je best plekken vinden waar vlinders te zien zijn en waar geen of weinig andere mensen zijn, zodat je kunt genieten zonder anderen en jezelf in gevaar te brengen. Ook midden in de stad, bij jou in de straat en in je tuin. De meeste mensen weten echter niet welke vlinders er in hun buurt voorkomen, waar ze op moeten letten en hoe je ze kunt herkennen. Nature Today biedt daar hulp bij. Op NatureToday.nl zie je in één oogopslag welke vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen je nu tegen kunt komen, op elke plek in Nederland. Bij binnenkomst op NatureToday.nl met je telefoon, tablet of computer, zie je direct welke dieren en planten de afgelopen weken in heel Nederland het meest doorgegeven zijn door tienduizenden natuurliefhebbers. Vervolgens kun je bijvoorbeeld zien welke vlinders er bij jou in de buurt aanwezig zijn. Heb je kans een oranjetipje te zien vandaag of misschien zelfs een kleine parelmoervlinder? Ga op pad naar nieuwe plekjes dichtbij en verbaas je over de vlinders die je in je directe woonomgeving tegenkomt. En niet vergeten: houd afstand!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting