Blauwkeelara (let op: naam fotograaf staat in spiegelbeeld)

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

WWF Nederland
4-JUL-2020 - Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen. De resultaten van het cybercrime-project zijn deze week naar buiten gebracht. De online handel in wilde dieren is lang niet altijd legaal en platforms hebben vaak geen duidelijk beleid voor de handel in levende dieren op hun sites.

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen. De resultaten van het cybercrime-project zijn deze week naar buiten gebracht. In een relatief korte periode, van juli tot en met september 2019, werden ruim honderd verdachte advertenties met verschillende reptiel- en vogelsoorten gevonden op het internet, onder andere op Marktplaats en Facebook en een aantal kleinere, minder bekende websites. Minder dan een kwart van de online platforms kon duidelijke informatie geven over de regelgeving en hun beleid voor handel in levende dieren. En meer dan de helft van de advertenties vermeldde de benodigde CITES-papieren niet (CITES is het handelsverdrag dat bepaalt welke planten- en diersoorten verhandeld mogen worden). Kopers hebben zo geen idee of zij legaal of illegaal een exotisch dier in huis halen. Dit brengt risico’s, zoals het uitsterven van een diersoort en verspreiding van ziektes, met zich mee.

Uitstervingsgevaar

“Als je een tropische vogel of bijzondere hagedis online ziet staan, betekent dat niet automatisch dat de verkoop daarvan legaal is en de soort in het wild niet bedreigd,” vertelt Elke van Gils van WWF-NL. Het onderzoek laat zien dat de online handel in deze dieren niet transparant is. Kopers weten niet goed waar zij mee in aanraking komen. In sommige gevallen worden dieren aangeboden die legaal in gevangenschap gefokt zijn. In andere gevallen gaat het om illegaal, uit het wild gevangen bedreigde dieren die het risico lopen door de handel uit te sterven. Daarnaast brengt de illegale handel in wilde dieren, zoals we hebben gezien door de coronacrisis, altijd een risico van verspreiding en overdracht van ziektes met zich mee. Verbetering van wetgeving voor de online handel in wilde dieren en zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving is belangrijk om wildlife-cybercrime tegen te gaan. Ook is het nodig dat online platforms waar wilde dieren aangeboden worden, beleid ontwikkelen, vermelden én naleven om illegale verkoop van bedreigde dieren te stoppen.

Blauwe dieren populair

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meest verhandelde vogelsoorten de hyacintara en blauwkeelara zijn. Bij reptielen ging het vooral om de azuurblauwe gekko en Chinese krokodilstaarthagedis. Alle zijn in het wild zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. “Van overheden en handelaren tot de consument, iedereen heeft een verantwoordelijkheid om bedreigde diersoorten niet verder onder druk te zetten. Iedereen kan een steentje bijdragen en de illegale handel in wilde dieren stoppen door ervoor te zorgen dat online advertenties wettelijk in orde zijn en dat illegale activiteiten gerapporteerd worden, bijvoorbeeld via MeldMisdaadAnoniem,” aldus WWF.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto: Steve Douglas, Unsplash (leadfoto: blauwkeelara)