1-JAN-2021 - Onderzoekers van Wageningen University and Research hebben duizenden foto's verzameld die op Bonaire zijn gemaakt om toeristische activiteiten te analyseren en de meest bezochte locaties te bepalen. Door de types bezoekers te begrijpen en te onderzoeken hoe deze zich in de natuur gedragen, kan gericht marketing- en educatief materiaal worden gemaakt om de natuur te beschermen.

Digitale voetafdrukken op BonaireDankzij de moderne technologie wordt elke keer dat we een foto uploaden een kleine hoeveelheid gegevens bij de afbeelding gevoegd. Met de populariteit van sociale media laten we zo een spoor van digitale voetafdrukken achter. Onderzoekers kunnen nu duizenden foto's nemen en vervolgens met behulp van computeralgoritmen een gedetailleerde analyse uitvoeren die inzicht geeft aan beleidsmakers, toeristenorganisaties en natuurparkbeheerders. Als we begrijpen hoeveel mensen een locatie bezoeken en gebruiken, kunnen er maatregelen genomen worden om mensenmassa's in de hand te houden, toeristisch gedrag in te schatten en mogelijk inzicht geven in de impact die dit kan hebben op de natuur.

Digitale voetafdrukken op Bonaire

Als onderdeel van het WUR Kennisbasis-project ‘Natuurinclusieve planning op kleine tropische eilanden’ hebben onderzoekers van Wageningen Research foto's van Bonaire bestudeerd die zijn gemaakt en geüpload op Flickr.

Fotografen op pad

Meer informatie

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance, Wageningen Marine Research & Wageningen Environmental Research
Foto's: Henkjan Kievit & Christian König, DCNA/Shape