Gewone dwergvleermuis. Pipistrellus pipistrellus

Natuurjournaal 30 januari 2021

Nature Today
30-JAN-2021 - Eerste vleermuizen te zien en aalscholver is nu op zijn mooist.

Misschien denk je bij vleermuizen aan de zomer; lekker buiten zitten op een warme zomeravond, terwijl de vleermuizen over je heen scheren. Hoewel lekker buiten zitten er nog niet helemaal bij is, kun je wél al de eerste vleermuizen ontdekken. Op warme winterdagen wil de gewone dwergvleermuis namelijk nog wel eens vroeg zijn winterslaap verlaten. Zo'n vroege vleermuis laat de zomer een beetje dichterbij komen!

Aalscholver met grijze manen en witte dijvlek

Kijk eens goed als je een aalscholver ziet; grote kans dat hij er anders uitziet dan je gewend bent. In januari en februari heeft de aalscholver zijn mooie broedkleed. De broedperiode is namelijk begonnen, en zo ziet hij er op zijn mooist uit voor partners. Zijn dijen zijn nu wit, maar het meest valt op dat zijn hoofd en nek ineens grijs zijn. Ook heeft hij een klein kuifje. Zo kun je ook jonge aalscholvers van oudere dieren onderscheiden, de jongen zijn nog wel donker gekleurd. Pas na drie jaar krijgen ze hun eerste broedkleed.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Wildlife Wanderer, Flickr (leadfoto: gewone dwergvleermuis); Iztok Skornik, Saxifraga