Aantal neushoorns in Nepal groeit met 16 procent

WWF Nederland
17-APR-2021 - De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021, die liep van 22 maart tot 10 april.

350 rangers en speciaal getrainde mensen telden de neushoorns in de nationale parken van Chitwan, Parsa, Bardia en Shuklaphanta, en de bufferzones eromheen.

Hoofdelijke telling

De schattingen zijn gebaseerd op een systematische hoofdelijke telling van de individuele neushoorns en gecategoriseerd op basis van geslacht, leeftijdsgroep en unieke identificerende kenmerken. Tijdens het proces werden ook gegevens verzameld over de conditie van het gebied, invasieve soorten en menselijke activiteiten in de regio.

Nieuwe mijlpaal

"De groei van de populatie is de uitkomst van de voortdurende inspanningen van rangers om neushoorns te beschermen en het effectieve gebiedsbeheer van de parkmanagers - ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren", zegt Ghana Gurung van WWF-Nepal, die betrokken was bij de telling. "Deze prestatie is een nieuwe mijlpaal voor natuurbescherming in Nepal, die bereikt is door een gecoördineerde manier van samenwerken van alle belanghebbenden, inclusief de lokale gemeenschappen.”

Indische neushoorn in Nepal

Terug van bijna uitgestorven

De Indische neushoorn, die leeft in Nepal en India, staat als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Aan het begin van de 20ste eeuw stond de soort op de rand van uitsterven en waren er nog maar ongeveer 200. Door goede bescherming en gebiedsbeheer van de Indiase en Nepalese autoriteiten zijn er nu ongeveer 3500 exemplaren in het wild.

Om de vijf jaar onderneemt Nepal de enorme klus om zijn neushoorns te tellen om de status van de neushoorns in het wild vast te stellen. Het land heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van natuurbescherming. De stroperij van neushoorns is er tot een minimum teruggebracht en Nepal heeft het aantal tijgers sinds 2009 bijna verdubbeld tot 235.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto's: Pramod Neupane, WWF