Rosse vleermuis

Natuurjournaal 21 september 2021

Nature Today
21-SEP-2021 - Luister naar vleermuizen en bewonder grote groene rupsen.

Het is 21 september, morgen gaat officieel de herfst in. Tijd voor de natuur om zich voor te bereiden op de koude winter! Voor sommige soorten vleermuizen betekent de herfst dat het paarseizoen is aangebroken. Daarom is nu een goede tijd om 's avonds en 's nachts eens extra te luisteren naar vleermuizen. Met een zogenaamde batdetector kun je het hele jaar door vleermuisgeluiden horen, want dat apparaat zet de hoge piepjes om in voor mensen hoorbare geluiden. Maar in de paartijd klinkt de baltsroep zo luid dat je hem ook zonder batdetector kunt horen, als je goede oren hebt. Baltsroepjes klinken als hele harde korte piepjes. Vooral kinderen kunnen ze nog goed horen, dus trek er eens op uit voor een spannende avondwandeling!

Populierenpijlstaartrups

Eerder schreven we al over de indrukwekkende wolfsmelkpijlstaart, die nu als rups te zien is. Er is op het moment ook een meer algemene pijlstaartrups te zien: de populierenpijlstaart. Op populier en wilg kun je de dikke groene rupsen zien eten. Ze zijn te herkennen aan de zeven schuine strepen, het felgroene lichaam, de opvallende hoorn én de grootte van het lichaam. Als je zo'n rups ziet, is het dus eigenlijk niet te missen. Nu eten ze hun buik nog rond. Daarna verpoppen ze en overwinteren ze als pop in de grond in de buurt van de waardplant.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga (leadfoto: rosse vleermuis, één van de soorten die je nu kunt horen); Drofmit, Flickr