Paardenkastanje

Natuurjournaal 29 december 2021

Nature Today
29-DEC-2021 - Let op paardenkastanjekandelaars en bloeiende madeliefjes.

In de winter komt de vorm van bomen altijd mooi tot uiting. Niet altijd is het echter zo duidelijk als bij de paardenkastanjes. Die hebben vaak de vorm als van een kandelaar, zoals op de foto goed te zien is. Als je de boom nog eens van dichterbij bekijkt, dan zal je merken dat er al kleverige knoppen aan de takken zitten. Als ze kleven is het een witte paardenkastanje, zo niet, dan worden de bloempluimen straks rood. Als je beter kijkt naar de plek waar de bladeren van de takken zijn afgevallen, dan zal je de vorm van een hoefijzer zien. Met enige fantasie zie je de nagels waarmee het ijzer als het ware aan de hoef heeft vastgezeten ook nog zitten! Nu wachten op volgend jaar of het inderdaad echt een witte of een rode is.

Het grauwe weer van de afgelopen dagen nodigt misschien niet uit om naar buiten te gaan. Toch is het, zeker in de thuiswerktijd, heel gezond om af en toe een blokje om te lopen. Het is leuk om te zien dat er nog steeds planten bloeien, al is het weer nog zo somber. Het lieflijke madeliefje kun je het hele jaar door in bloei zien. Hoewel er nu geen uitgestrekte velden zijn, zoals in de lente, kun je ze vast ook bij jou in de buurt zien bloeien. Als je het zoeken naar bloeiende planten echt leuk blijkt te vinden, vergeet dan niet de Eindejaars Plantenjacht van FLORON!

Madeliefjes

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Rutger Barendse, Saxifraga