Bermen workshop

Workshops ecologisch bermbeheer in Noord-Brabant

Bosgroepen, De Vlinderstichting, EIS Kenniscentrum Insecten, FLORON, Stichting RAVON
29-APR-2022 - In mei 2022 kan je meedoen met één van de vier workshops over ecologisch bermbeheer in de provincie Noord-Brabant. In de workshops laten experts van verschillende kennisorganisaties praktijkvoorbeelden zien van verschillende types bermen, ecologisch bermbeheer en leer je hoe je rekening kunt houden met bijzondere en wettelijk beschermde planten- en diersoorten in het ecologisch bermbeheer.

Kennisoverdracht in de praktijk

Workshopleider Jeroen van Delft (RAVON) toont de workshopdeelnemers een amfibie in de berm

Ben je betrokken bij bermbeheer als beheerder, aannemer, vrijwilliger of via een andere rol? Dan zijn deze unieke workshops ecologisch bermbeheer iets voor jou. Tijdens de workshops laten experts van FLORON, RAVON, EIS, De Vlinderstichting en Bosgroep Zuid Nederland voorbeelden zien van goed en minder goed ontwikkelde bermen, welk beheer het best bij een berm past en hoe je rekening kunt houden met bijzondere en wettelijk beschermde planten- en diersoorten in het ecologisch bermbeheer, zoals Gladde slang of Grote bremraap. Daarnaast zijn deze workshops de uitgelezen kans om van elkaars praktijkervaringen te leren. Het aanbod van de workshops bestaat uit vier locaties verspreid over de provincie Noord-Brabant:

  • Regio Brabantse Wal – 17 mei
  • Regio Tilburg – 19 mei
  • Regio Altena (Biesbosch) – 24 mei
  • Regio ’s-Hertogenbosch – 30 mei (VOL)

Echte guldenroede (Solidago virgaurea) in een Brabantse wegberm. Dit is een kritische soort die in Noord-Brabant vooral in wegbermen groeit

De workshops duren van 13.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden voor één van de workshops kan door dit formulier in te vullen. Opgeven kan tot uiterlijk 12 mei, per workshop is plek voor 24 deelnemers. 

Kwaliteitsimpuls Brabantse bermen

De workshops zijn onderdeel van het project ‘Kwaliteitsimpuls Brabantse Bermen’, gefinancierd door de provincie Noord-Brabant. FLORON, RAVON, EIS, De Vlinderstichting en Bosgroep Zuid Nederland organiseerden afgelopen jaar al een online Webinar ‘Introductie tot ecologisch bermbeheer in Brabantse bermen’. De lezingen kan je hier terugkijken.

Tekst: FLORON, RAVON, EIS, De Vlinderstichting & Bosgroep Zuid Nederland
Foto's: Anthonie Stip