Boerenkrokus

Natuurjournaal 20 januari 2023

Nature Today
20-JAN-2023 - Bevroren boerenkrokussen en zoek naar eitjes van de sleedoornpage.

In de afgelopen jaren waren de allereerste boerenkrokussen zo’n beetje vanaf nu te zien, eind januari. Maar dit jaar waren ze er op sommige plekken nog vroeger bij. Begin januari piepten de lichtpaarse bloemen al uit de grond – weliswaar nog met een dichte bloemknop. Hebben die te vroeg gepiekt, nu het weer is gaan vriezen? De krokus is wel voorbereid op een beetje vorst. Het kostbare vruchtbeginsel – waar de nieuwe zaden uit gaan groeien – zit niet in de bloem zelf, maar onder de grond. Het zit helemaal onderin de steel van de bloem en is zo beter beschermd tegen de kou. Bij zon gaan de bloemen open, maar het is de vraag of er nu al bijen en hommels vliegen om ze te bevruchten.

Het eitje van de sleedoornpage is een piepklein wit bolletje

Als je in onze landelijke vlinderlijst kijkt, zie je dat de sleedoornpage helemaal bovenaan staat. Vliegt die nu al rond? Dat niet, het zijn de eitjes die je nu kan vinden. Die zitten als kleine, witte bolletjes op takken van sleedoorn. Sleedoorn staat in het hele land – een onopvallende struik die over twee maanden een witte sluierbloesem langs de wegen legt – maar de sleedoornpage komt maar op een paar plekken voor. Omdat veel vrijwilligers eitjes zoeken om de verspreiding in kaart te brengen, is het nu de meest waargenomen vlindersoort. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook wel zo’n eitje vinden? Kom dan zondag naar de sleedoornpage eitjestelling en lezing in Zwolle, of lees meer over de sleedoornpage in dit natuurbericht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Gertjan van Noord, Flickr; Gilles San Martin, Wikimedia Commons