Rode vissen achter net

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

WWF Nederland
10-JUN-2023 - Drie van de grootste Nederlandse cateraars – Albron, Vermaat en Sodexo – hebben een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50 procent van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbiedt in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurants géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.

In Nederland eten we volop vis, zoals sliptong, paling, tonijn, kabeljauw en gamba’s. Deze vissoorten staan op de rode vislijst, de lijst van vis die met veel bijvangst gevangen wordt, illegaal gestroopt wordt en zwaar overbevist is. Of gevangen wordt met een hoge CO2-uitstoot tot gevolg.

Eén van de grootste milieuproblemen

Vis is een van de belangrijkste voedselbronnen in de wereld, maar tegelijkertijd zorgt de handel in vis voor overbevissing en afname van de biodiversiteit in de oceanen, een van de grootste milieuproblemen ter wereld.

De World Oceans Deal wil rode vis uit de Nederlandse markt halen of laten vervangen door een duurzaam alternatief. Met deze belangrijke stap zorgen de foodservice-bedrijven er niet alleen voor dat het merendeel van de cateraars ‘roodvrij' wordt, maar hopen ze daarmee ook andere partijen te inspireren hun voorbeeld te volgen. En dat is nodig want uit onderzoek blijkt, dat de meerderheid van de restaurants nog steeds RODE vis op de kaart zet.

Zwemmende kabeljauw

Samen zorgen voor duurzame vis

“Als wij blijven consumeren zoals wij gewend zijn, zullen vissen verdwijnen van ons menu. Maar dit hoeft niet. Deze World Oceans Deal laat zien welke belangrijke rol de foodservice-partijen en overige horeca hebben als koplopers in het serveren van duurzame vis,” aldus Margreet van Vilsteren, directeur Good Fish.

"Chef-koks willen wel verantwoorde vis op de kaart, maar het lukt vaak niet door gebrek aan kennis en informatie. Door een samenwerking met Good Fish, kunnen cateraars en hun leveranciers de correctie informatie krijgen en daarmee de juiste, duurzame vis aanbieden."

Belangrijke stap

“Momenteel is 35 procent van de visbestanden in de wereld nog overbevist en wordt 58 procent maximaal bevist. Overbevissing neemt helaas nog steeds toe.” aldus Corné van Dooren, food expert van Wereld Natuur Fonds. “Het is dus superbelangrijk en waardevol dat we deze deal hebben getekend, een eerste stap richting duurzame visserij. Voor ieder die verzot is op zilt en een verantwoorde keuze wil maken, geven wij de tip om allereerst meer plantaardig te gaan eten en minder dierlijk. En dan vervolgens stap voor stap de volgende vissoorten van het menu te weren: paling, sliptong, Noordzee-kabeljauw en ongecertificeerde gamba’s en tonijn.”

Meer informatie

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Quentin Bates, WWF (leadfoto: rode vissen); Gilbert van Ryckevorsel, WWF Canada