kerkuil

Natuurjournaal 11 juli 2023

Nature Today
11-JUL-2023 - Onbekende woelmuis heeft zoveelste nestje en kerkuil zonder lege-nestsyndroom.

De ondergrondse woelmuis zou misschien net zo goed de onbekende woelmuis kunnen heten. Of had je wel eens van ze gehoord? Deze kleine, donkergrijze woelmuizen leven in kleine groepen in een ondergronds stelsel van gangen, voorraadkamers en nestkamers. De laatste zijn bekleed met gras en mos, en er zijn nu drie kleine woelmuisjes te vinden. Maar niet alleen nu: ondergrondse woelmuizen hebben vijf nesten per jaar en soms nog wel meer! Toch kennen ze niet zulke bevolkingsexplosies zoals bij de veldmuis. Elke zes weken wordt de helft van de populatie vervangen, omdat ze meestal maar een halfjaar oud worden. Een groot deel van die tijd brengen ze onder de grond door, waar ze van plantenwortels en -knollen eten. Wortelmuis is een andere en veel leukere naam voor deze onbekende woelmuis!

Van de ondergrondse woelmuis zijn bijna geen foto’s – zo geheimzinnig zijn ze!

Als ze zich toch boven de grond wagen, kunnen de woelmuizen wel eens ten prooi vallen aan een kerkuil. Die heeft zich echt gespecialiseerd in het vangen van woelmuizen en met name veldmuizen. Jonge kerkuilen vliegen nu uit en oefenen met muizen vangen. Ze worden nog een tijdje gevoerd, maar moeten het dan echt zelf rooien. Als ze drie tot vier maanden oud zijn spant het erom, een deel van de jonge kerkuilen lukt het niet om voor een eigen kostje te zorgen en legt het loodje. De ouders hebben intussen geen last van een leeg-nestsyndroom: in een goed muizenjaar beginnen ze gewoon met een tweede leg.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Herman H. de Jongh, Waarneming.nl