halsbandparkiet wikipedia Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled

Ga lekker slaapplaatsen tellen!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
5-DEC-2008 - In de winter zoeken veel vogels elkaars gezelschap en slapen ze samen in bomen en struiken. SOVON wil graag meer informatie over de slaapplaatsen van vogels. U kunt mee helpen om informatie te verzamelen.

Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 5 december 2008

De winter is gevoelsmatig begonnen. De eerste sneeuw is ook al gevallen. In de vogelwereld is de boel tot rust gekomen. Veel vogels trekken gezamenlijk op, of gaan samen op stok, net als de kippen. Een groot aantal wintergasten slaapt bij elkaar in bomen en struiken. Bekende voorbeelden zijn de kraaiachtigen. U heeft in uw buurt vast wel eens tegen de schemer een grote groep kauwen zien buitelen en draaien en ergens invallen. Als ze zo steil naar beneden vliegen zoeken ze de slaapbomen op.

 
  Halsbandparkieten

De in ons land steeds algemenere grote zilverreiger slaapt ook op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Tientallen grote zillies die overdag uitwaaieren in de regio, komen allemaal naar een plek bij elkaar om samen te gaan slapen. Het is toch veiliger om in groepen te slapen.

Ook halsbandparkieten, de groene papegaaien met de lange staarten die in de Randstad voorkomen, slapen met zijn allen bij elkaar. Een waar spectakel om al die groene vogels vlak voor het donker vanuit alle windrichtingen in een boom of een groepje bomen te zien vliegen. Even een hoop gekrijs en geschreeuw, daarna stilte.

Van de uilen slapen vooral de ransuilen in de winter in gezamenlijke groepen. Vaak gebruiken ze jarenlang dezelfde bomen. Ze kiezen meestal voor groenblijvende exemplaren omdat ze daarin wat minder opvallen. In ieder geval willen ze graag met rust gelaten worden. Overdag knappen ze in de conifeer of spar een heerlijk uiltje en tegen de schemer vliegen ze allemaal tegelijk uit. Soms wel enkele tientallen bij elkaar. Spectaculair!

Weet u zelf een slaapplaats van een vogelsoort in de buurt, doe dan mee met de slaapplaatstellingen van SOVON. Kijk op www.sovon.nl voor meer informatie. Alle tellingen zijn welkom.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: J.M.Garg, GNU Free Documentation license