grote zilverreiger

Krijgen we een witte kerst? Ja!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
24-OKT-2008 - In deze tijd van het jaar wordt het opvallend wit in de natuur. Niet van de sneeuw, maar van de grote zilverreigers. Het wordt zelfs witter dan ooit, want de grote zilverreigers zijn er weer massaal, met vorig najaar een recordaantal van meer dan 1600 exemplaren. De hoop is dat er dit jaar nog meer grote zilverreigers terugkeren.

Bericht uitgegeven door SOVON op vrijdag 24 oktober 2008

In deze tijd van het jaar wordt het opvallend wit in de natuur. Niet van de sneeuw, maar van de grote zilverreigers. Het wordt zelfs witter dan ooit, want de grote zilverreigers zijn er weer massaal, met vorig najaar een recordaantal van meer dan 1600 exemplaren. De hoop is dat er dit jaar nog meer grote zilverreigers terugkeren.

Grote zilverreigers komen naar ons waterrijke landje om te overwinteren. De grote zilverreigers die hier overwinteren zijn zeer waarschijnlijk afkomstig uit Oost-Europa, waar de winters over het algemeen een stuk strenger zijn dan bij ons. Ze zijn bijna even groot als blauwe reigers maar zijn helemaal wit met een opvallend gele snavel. Vaak zie je grote zilverreigers samen optrekken met blauwe reigers.

Het afgelopen jaar werden er tijdens zogenaamde slaapplaatstellingen van grote zilverreigers, georganiseerd door SOVON, maar liefst 1600 exemplaren geteld. Een ongekend hoog aantal en een absoluut record. De verwachting is dat het er dit jaar weer meer worden.

Een dagje buiten levert nu bijna gegarandeerd één of meer grote zilverreigers op. Overal waar water is, zijn grote zilverreigers te verwachten, want het zijn echte viseters. Naast vis zijn ze ook dol op muizen en daarom stappen ze regelmatig heel behoedzaam door de weilanden in de hoop op een lekkere snack in de vorm van een muis.

Wilt u meer weten over de slaapplaatstellingen van SOVON, kijk dan op www.sovon.nl.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON
Foto: Marek Szczepanek