Boerenzwaluwen op rijtje

Boerenzwaluwen tellen mee

Vogelbescherming Nederland
29-MEI-2011 - Word jij ook zo vrolijk bij het zien van de boerenzwaluwen? Begrijpelijk! Boerenzwaluwen zijn immers de boodschappers van de lente en zijn met hun sierlijke vluchten prachtig om te zien. Bovendien zijn ze altijd in de buurt van mensen te vinden. Wil je ze van dichtbij zien? Doe dan mee aan één van de publiekstellingen.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Word jij ook zo vrolijk bij het zien van de boerenzwaluwen? Begrijpelijk! Boerenzwaluwen zijn immers de boodschappers van de lente en zijn met hun sierlijke vluchten prachtig om te zien. Bovendien zijn ze altijd in de buurt van mensen te vinden. Wil je ze van dichtbij zien? Doe dan mee aan één van de publiekstellingen.

Boerenzwaluwen op een rijtje (foto: Jouke Altenburg)Helaas gaat het niet goed met de boerenzwaluw. De soort staat als ‘gevoelig’ op de Rode Lijst, door een afname van vijftig tot 75 procent in de afgelopen veertig jaar. Hoe dat precies komt en welke maatregelen effectief zijn is nog niet goed bekend. Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland hebben daarom 2011 uitgeroepen tot het Jaar van de Boerenzwaluw. Samen met waarnemers, boeren en buitenlui willen we meer te weten komen om de soort echt goed te kunnen beschermen. En daar waar het kan, alvast maatregelen nemen die de boerenzwaluw helpen. 

Om meer te weten te komen over de boerenzwaluwen organiseren Vogelbescherming en SOVON publiekstellingen waar iedereen aan mee kan doen. Deze telling bestaat uit twee rondes, zodat we inzicht krijgen in het deel van de populatie dat een tweede legsel heeft. De eerste telling vindt nu plaats, u kunt meedoen tot 15 juni. Meer informatie vindt u op www.jaarvandeboerenzwaluw.nl.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Jouke Altenburt